Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 14 december 2017

Miljöinspektören: "Brunnarna borde återhämta sig"

Enligt kommunens miljöinspektör finns det inga samband mellan täktbrytningen och de sinande brunnarna. Samtidigt har han inte velat göra mätningar.

 "Allt talar för att det vattenmagasin som Kjell har till sina brunnar inte påverkas av grustäkten", säger miljöinspektör Mikael Asplund.
"Allt talar för att det vattenmagasin som Kjell har till sina brunnar inte påverkas av grustäkten", säger miljöinspektör Mikael Asplund.

Som miljöinspektör i Lilla Edets kommun har Mikael Asplund kontrollansvaret för att Ucklums Grus efterlever sitt miljöstillstånd. Men under intervjun medger han att det inte finns något kontrollprogram trots att det är ett av kraven i tillståndet.

– Det är en miss från min sida. Och kontrollprogrammet skulle kunna innehålla en punkt om mätning av grundvattennivåerna, säger Mikael Asplund.

Varför har det blivit så?

– Det var väl för att verksamheten inte började med en gång när tillståndet gavs 2010. Det dröjde några år. Det enda jag har förelagt om är en bullermätning, säger Mikael Asplund.

Mikael Asplund är i 60-årsåldern och har många år i tjänsten. Han är känd för att kunna ta tuffa beslut när så krävs och håller med om att vattennivån i brunnarna otvetydigt har sjunkit. Mikael Asplund har varit där och tittat några gånger.

– Jag skulle kunna förelägga verksamhetsutövaren om en geohydrologisk utredning men utifrån det jag vet vore det inte ekonomiskt rimligt, säger Mikael Asplund.

Varför inte det?

– Allt talar för att det vattenmagasin som Kjell har till sina brunnar inte påverkas av grustäkten. Hans brunnar är inte så djupa och går på ett ytligare grundvatten. Förmodligen är det ett större magasin som tar längre tid på sig att återhämta sig efter torkan.

När borde i så fall vattnet vara tillbaka?

– Efter en normal västsvensk vinter med en massa regn borde det definitivt ha återhämtat sig.

LÄS MER: Brunnarna sinar men Kjell fick strida för mätningFILM: ”Oro över att vattnet ska ta slut”

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen