Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 22 december 2017

Miljonregn över startupföretag i år

Läs om projekten som under hösten har beviljats stöd från statliga innovationsmyndigheten Vinnova.

FOTO: Thomas Södergren/Per Österman

En metod för att spara bränsle i tunga fordon och en satsning på livsmedel som bygger på tusenåriga traditioner. Närmare 500 ansökningar från landets olika delar kom in till utlysningen med målet att främja nyskapande och hållbara lösningar.

Brokig lista

Resultatet blev att 133 nystartade företag, så kallade startups, får dela på 40 miljoner kronor.

”Innovativa unga företag, startups, betydelse för vårt samhälle är betydligt större än de jobb och den tillväxt de bidrar till i sina egna företag. Jag skulle hävda att deras potential att bidra till innovationskraften i vår traditionella industri och till samhällets digitala utveckling kanske är ännu viktigare”, säger Marie Wall vid Näringsdepartementet i en kommentar.

Land Lantbruk har gått igenom listan över de 133 företagen och konstaterar att ett av dem, enligt beskrivningen, utvecklar sångbås som tillåter övning av sång utan att störa grannarna. Ett annat är inriktat på solskyddsplagg som räddar liv.

Flera gröna företag

Följande företag på listan har en tydligare koppling till de gröna näringarna och livsmedelskedjan:

– Pure treatment international, Kalmar län. En balanseringsmetod som sparar bränsle, däckslitage och slitage för tunga fordon.

– Svensk Skogsdata, Kalmar län. Ursprungsmärkning av stockar vid avverkningstillfället för att göra dem spårbara genom förädlingsprocessen.

– The Mandioka Company, Skåne län. Globala och lokala och färgstarka livsmedel som bygger på tusenåriga traditioner.

– Gigafood, Stockholms län. Onlinetjänst som levererar god, näringsrik och hållbar vegansk mat till företag och organisationer.

–Foodloopz Sweden, Stockholms län. Plattform som erbjuder företag som jobbar med livsmedel ett verktyg för att hitta avsättning för all mat och dryck som riskerar att bli matsvinn.

– Prevet, Uppsala län. Kommunikations- och dokumentationsverktyg för hästägare och veterinärer.

– Savacc, Uppsala län. Vaccin mot juverinflammation som förhindrar smittspridning, minskar lidandet och antibiotikaanvändning inom mejerinäringen.

– Farmbiotech, Västerbottens län. Innovativa system med avseende på bärarmaterial och processreglering för att öka biogasproduktionen på gårdsnivå.

– Appelera, Västra Götalands län. Skalbart koncept för att hjälpa livsmedelsbutiker att minska sitt matsvinn.

– Olsaro Crop Biotech, Västra Götalands län. Salttoleranta, lokalt anpassade vetesorter som minskar försaltningen av nuvarande jordbruksmark i Bangladesh.

– Ekoide, Östergötlands län. Optimering av produktionsprocess för framställning av växtnäringssubstrat för att främja ekologisk produktion med ett cirkulärt växtnäringsflöde.

LÄS MER: Får 1,6 miljarder för kryddväggar

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen