Gå till innehåll
laddar...
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 13 maj

Miljontals vietnamesiska svin pestsmittade

Afrikansk svinpest sprids snabbt i Vietnam, och över en miljon grisar tros vara smittade.

 Miljontals vietnamesiska grisar tros ha smittats av afrikansk svinpest. Denna grisbonde har sina grisar i Hai Duong-regionen, Vietnam.
Miljontals vietnamesiska grisar tros ha smittats av afrikansk svinpest. Denna grisbonde har sina grisar i Hai Duong-regionen, Vietnam. FOTO: Mostphotos

Mer än 1,2 miljoner grisar i Vietnam misstänks ha smittats av afrikansk svinpest, ASF.

Sjukdomen upptäcktes i landet i februari och har sedan dess spridit sig som en löpeld – bland annat till regionen Dong Nai där 40 procent av landets 30 miljoner grisar finns.

ASF har sin största utbredning i Afrika, söder om Sahara, men har de senaste åren även spridit sig till några EU-länder samt Asien. I Kina har till exempel över en miljon grisar nödslaktats.

Den hastiga spridningen av sjukdomen i Vietnam fick FN:s livsmedelsorganisation att i mars i år uppmana landet att förklara en nationell nödsituation.

Relaterade artiklar

Land Lantbruks Nyhetsbrev

Missa inga av de senaste nyheterna och aktuella debatterna inom de gröna näringarna!

Missa inga nyheter Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Till toppen