Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 16 juli 2018

Miljöpartiet får mothugg om ekologisk odling

Miljöpartiet deklamerade i Almedalen att Sverige ska bli mer självförsörjande och öka den ekologisk produktion. Men den ekvationen håller inte, invänder europaparlamentariken Christofer Fjellner (M).

FOTO: IBL

Miljöpartiet presenterade sin politik i Almedalen i förrförra veckan och gjorde då en poäng av Sveriges bristande självförsörjning, som en följd av torkans svåra konsekvenser för jordbruket i Sverige. Samtidigt publicerade dess språkrör Isabella Lövin (MP) ett debattinlägg i Svenska Dagbladet.

”För att kunna nå detta krävs en ökad inhemsk produktion, detta gäller såväl konventionell odling som ekologisk”, skrev Isabella Lövin i debattinlägget, med referens till att Sverige bör ställa om till en ökad ekologisk produktion med mindre miljöpåverkan.

Vill öka självförsörjning

Men Christofer Fjellner (M) invänder i en replik i Aftonbladet att det inte går att ha ekomat som norm, samtidigt som vi ska producera mer mat och mätta fler munnar.

”Miljöpartiet vill att Sverige ska öka självförsörjningsgraden genom att importera mindre livsmedel och producera mer hemma. Samtidigt ska den ekologiska odlingen öka avsevärt med hjälp av statliga satsningar. Det är viktigt att vårt jordbruk är miljövänligt och hållbart och vi måste sträva efter att mätta en snabbt växande befolkning”, framhåller Fjellner i sin replik i Aftonbladet.

”Ännu svårare att få ihop ekvationen blir det om man betänker att MP också är emot GMO och många växtskyddsmedel, som bidrar till att öka livsmedelsproduktionen”, skriver han.

Fördubbla anslagen

För att göra 40 procent av jordbruksarealen ekologiskt odlad 2030 vill MP fördubbla fördubbla anslagen och lägga hundratals miljoner på omställning till ekologisk produktion. ”Men beslutet att öka den ekologiska produktionen tycks vara baserad mer på känsla och en uppfattning om vad som är trendigt och populärt än på fakta om vad som är bra för miljön och vad som krävs för att producera mer mat i Sverige”, uppger Fjellner i sin replik.

Han fortsätter:

”Forskning som Sveriges lantbruksuniversitet, SLU, lutar sig mot visar att skördarna minskar med 30–50 procent när man odlar ekologiskt. En omställning från konventionellt jordbruk till ekologiskt innebär alltså att man får ut mindre livsmedel på samma odlingsareal. Den miljömässiga kostnaden för varje produkt blir högre och medför en ökad påfrestning på naturen”.

Åtgärder som gör skillnad

Istället borde vi satsa på ”åtgärder som på riktigt gör skillnad för miljön och som leder till att matproduktionen ökar i Sverige. Klimatförändringarna sker här och nu och tiden är knapp. Vi har bara råd och tid att vidta de åtgärder som är mest kostnadseffektiva och resultatinriktade. Hit hör inte riktade satsningar ekologiska odlingar och ett motstånd mot växtskyddsmedel och GMO”, skriver Fjellner i sin replik.

LÄS OCKSÅ: Miljöpartiet vill göra Sverige självförsörjande

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen