Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 8 februari 2018

Miljövänliga kor släpper ut 5 procent mindre metangas

Prisbelönad dansk forskning ska göra det möjligt för Viking Genetics att avla fram kor som minskar utsläppen av metangas med 5 procent.

De tre forskarna Jan Lassen, Peter Løvendahl och Henrik Bjørn Nielsen har kommit fram till att det hos kon finns en genetisk komponent för metangasutsläpp, vilket betyder att egenskapen är ärftlig. Därmed går det att avla på djur i avsikt att minska utsläppen.

 Peter Løvendahl, Jan Lassen och Henrik Bjørn Nielsen har forskat på den genetik hos kon som styr utsläppen av metangas. Det blir nu möjligt att avla fram miljövänligare mjölkdjur.
Peter Løvendahl, Jan Lassen och Henrik Bjørn Nielsen har forskat på den genetik hos kon som styr utsläppen av metangas. Det blir nu möjligt att avla fram miljövänligare mjölkdjur. FOTO: Viking Genetics

Med hjälp av specialbyggd utrustning har de under fyra år studerat 2 500 holsteinkor och i deras utandningsluft mätt mängden metangas och koldioxid i samband med mjölkning.

– Dessa upptäckter hjälper oss att designa framtidens miljövänliga kor. Vi har analyserat ko-gener och samtidigt tittat på mjölkproduktionssiffror och fodereffektivitet för att välja ut de kor med bästa möjliga nedärvning, förklarar Jan Lassen på Viking Genetics som varit projektledare.

Forskarna har hittat kor som reducerar metangasutsläppen med 5 procent. Eftersom metangas bidrar 23 gånger mer än kolidioxid till den globala uppvärmningen skulle en sådan minskning motsvara 90 000 ton koldioxid om året i Danmark. Samtidigt minskar foderåtgången med 1 procent.

FOTO: Mostphotos

Med tanke på att Viking Genetics exporterar sin genetik till 50 länder över hela världen kan dock effekten på sikt bli mycket större än så.

– Nästa steg är att beräkna avelsvärden för metangasutsläpp på Viking Genetics tjurar och vi arbetar så fort vi kan med att beräkna avelsvärde för fodereffektivitet. Vi vet att detta urval kan ske utan att flytta fokus från hälsoegenskaper och dotterfertilitet, säger Jan Lassen i ett pressmeddelande.

Lassen har bedrivit projektet tillsammans med Peter Løvendahl från Århus universitet och Henrik Bjørn Nielsen från Tekniska universitetet i Danmark. För arbetet mottog de i slutet av januari utmärkelsen ”Innovation Fund Grand Solution Prize” med en prissumma på 1 miljon danska kronor som ska användas i den fortsatta forskningen.

LÄS MER: Viking Genetics satsar på embryoteknik i Finland

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen