Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 10 december 2014

Min Farm satsar i Stockholm

Den digitala gårdshandeln Min farm startade i Jämtland 2013 och fortsatte etablera sig i Västerbotten under 2014. I mars öppnar företaget för försäljning Stockholm i samarbete med lokala producenter.

Anna Lynam grundade företaget Min farm tillsammans med sin man Stephen Lynam.
Bild 1/3Anna Lynam grundade företaget Min farm tillsammans med sin man Stephen Lynam. FOTO: Sofia Dahlberg
Annelie Wallin som driver Mörkölamm hörde själv av sig till Min Farm och sa att om de någonsin kommer till Sthlm vill hon vara med. Annelie har en besättning med 80 tackor av olika ras och betar 30 hektar på Mörkö. Tackorna på bilden är av rasen vit dorper.
Bild 2/3Annelie Wallin som driver Mörkölamm hörde själv av sig till Min Farm och sa att om de någonsin kommer till Sthlm vill hon vara med. Annelie har en besättning med 80 tackor av olika ras och betar 30 hektar på Mörkö. Tackorna på bilden är av rasen vit dorper. FOTO: Linda Grimstedt
Bild 3/3 FOTO: Samuel Pettersson

Vid starten 2013 hade det Umeåbaserade företaget Min Farm tio kunder, nu är kundkretsen uppe i 600 stycken i Jämtland och Västerbotten. I mars öppnar den digitala gårdsbutiken upp sin portal i Stockholm.

– Det är en utmaning men vi vill fortsätta att växa och är säkra på att systemet fungerar. Stockholm känns ganska naturligt eftersom vi har märkt ett stort intresse från bönder och kunder i området, säger Anna Lynam, som grundat företaget tillsammans med sin man Stephen Lynam.

Affärsidén är densamma – att vara en digital plattform där lokala bönder kan sälja sina råvaror direkt till kunder. Redan nu har 600 kunder anmält sitt intresse och även flertalet lantbrukare som vill sälja produkter genom sajten Minfarm.se.

– Nu jobbar vi på att hitta fler samarbetsbönder. Bönder i regionen som läser det här får jättegärna höra av sig, både små gårdar kombinerat med de som redan har en försäljning.

Företaget har växt snabbt och sysselsätter numera femton personer varav åtta på heltid. En del av framgångskonceptet är, enligt Anna Lynam, ett nära samarbete med lantbrukare och att Min farms verksamhet har varit digital från början.

– Vi ser oss främst som ett IT-företag. Vi satsar hela tiden på att växa och bygga upp något som faktiskt fungerar. Vi är inte lönsamma än men vi har inga problem att driva runt det.

Det är viktigt att ständigt vara aktiva i sociala medier och hålla kontakt med både kunder och producenter, framhåller hon. Det gör att företaget kan behålla sin flexibla struktur och snabbt komma med nya lösningar.

– Våra bönder som är med från början vet vad som är realistiskt för dem. Det kan vara att de inte kan leverera vissa produkter året om eller hur lång tid de behöver innan slakt.

I framtiden vill Min Farm innefatta fler regioner, bönder, kunder, produkter och utlämningsställen runtom i landet.

I avsnitt 3 av Lantbrukspodden kan du höra mer om Min Farm.

Här kan du följa Anna Lynams blogg på tidningen Lands webb.

Fakta: Förskottsmodeller

  • Crowdfunding är när kunden investerar i ett företag, ofta mot avkastning från produkterna. Modellerna kan skilja sig åt – från att investera i själva bolaget, till att investera i ett specifikt djur.
  • CSA (community supported agriculture) är en stor rörelse i USA. Där stöttar medborgarna det lokala jordbruket.

Relaterade artiklar

Till toppen