Gå till innehåll
laddar...
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 17 april

Mindre frost i påsk

Tydligt uppehållsväder men ökad molnighet. Så ser väderprognosen ut för de helgdagar som nu närmar sig.

 Högtrycket ser ut att bestå under påsken, men det blir molnigare under slutet av veckan.
Högtrycket ser ut att bestå under påsken, men det blir molnigare under slutet av veckan.

Just nu är det lite varmare än normalt i hela landet för den här tiden på året och högtrycket kommer att ligga kvar under resten av påskveckan, men mot slutet av veckan ser det ut att bli molnigare.

– I södra Sverige kommer det att vara torrt under hela påskveckan. I Götaland och Svealand kommer det inte att komma regn förrän troligen i mitten av nästa vecka, om det lågtryck som kommer att röra sig från Östersjön kommer in över Sverige, säger Martin Hedberg, meteorolog vid företaget Polyfuture.

Lite molnigare

Han säger även att det i Götaland och Svealand kommer att bli lite molnigare på fredag och i helgen.

– Det kommer att leda till att risken för frostnätter minskar, eftersom molnen som driver in gör nätterna mildare och dagarna lite svalare, vilket är positivt för alla som exempelvis har odlingar eller planteringar som är känsliga för frost.

Molnen kommer först till norra Sverige

I norra Sverige kommer det att bli molnigare, dessutom med ganska kompakta moln, redan from och med skärtorsdagen. Det kommer att leda till mildare nätter och lite kyligare dagar även där.

– I norra Sverige kan det även komma lite regn och snö mot slutet av påskveckan, säger Martin Hedberg.

Vindarna kommer dock att lysa med sin frånvaro i hela landet under påskveckan. Det blir förmodligen inte blåsigare förrän i mitten av nästa vecka, i samband med det lågtryck som då kan röra sig in över landet.

Hoppas på mer regn

– För semesterfirarna är det ju lite tråkigt att det ser ut att bli molnigare och kyligare. Men själv hoppas jag att det kommer mer regn snart, vilket behövs för att fylla på grundvattennivåerna, säger Martin Hedberg.

Läs mer: Vårbrukskartan: Så ser vårbruket utNy app ska ge lantbrukaren skräddarsydd väderinformationPotatis i jorden för skörd i maj

Relaterade artiklar

Till toppen