Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 7 maj 2015

Mindre miljögifter i kroppen med ekologisk mat

Byt ut den konventionella maten mot ekologisk mat och minska mängden växtskyddsmedel i kroppen. Det visar en ny mindre undersökning av IVL Svenska Miljöinstitutet.

FOTO: Mostphotos

På uppdrag av Coop lät IVL Svenska Miljöinstitutet en trebarnsfamilj, som vanligtvis inte äter ekologisk mat, äta konventionell mat i en vecka. Därefter fick familjen endast äta ekologisk mat i två veckor. Med urinprover uppmättes kontinuerligt mängden växtskyddsmedelsrester i kroppen.

Resultaten av den lilla undersökningen visar att man kan minska både antalet miljögifter och halterna av dem genom att äta ekologisk mat. Särskilt barnen, 12, 10 och 3 år gamla, hade lägre koncentrationer miljögifter då de åt ekologiskt. Halterna av de flesta testade bekämpningsmedel sjönk, men inte alla.

Under gränsvärden

Enligt undersökningen låg gifthalterna med god marginal under EUs gränsvärden för accepterat dagligt intag, ADI. Rapporten varnar dock för de långtgående effekterna av flera kemikalier tillsammans, så kallad cocktaileffekt eftersom det i dag inte finns någon godkänd metod för att kontrollera dem.

Under undersökningstiden bytte familjen även ut andra produkter till miljöanpassade alternativ, som exempelvis tvättmedel.

Läs hela rapporten i rutan till höger om artikeln (pdf).

Läs mer: "Provocerande rapport"

Relaterade artiklar

Till toppen