Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 6 november 2019

Mineralbrytning i Småland stoppad

I vintras ansökte Rolling Roads Resources om att få leta mineral i stora delar av Småland. Nu har man dragit tillbaka alla ansökningar, men ingen vet varför eller vad som händer nu.

– Kanske kommer ett nytt bolag att söka tillstånd, säger Carin Hoflund, LRF Sydost.

 Carin Hoflund, äganderättsexpert på LRF Jönköping & sydost hjälper småländska markägare som berörs av mineralexploatering. Syftet var att leta efter nickel-, koppar- och koboltsulfid.
Carin Hoflund, äganderättsexpert på LRF Jönköping & sydost hjälper småländska markägare som berörs av mineralexploatering. Syftet var att leta efter nickel-, koppar- och koboltsulfid. FOTO: Mostphotos/LRF

Undersökningstillstånden berörde cirka 50 000 hektar i mellersta Småland. Carin Hoflund är specialist på äganderätt och har hjälpt markägande medlemmar.

– Det gällde sex olika områden. Vi fick reda på ansökningarna i februari, då oroliga medlemmar hörde av sig till oss efter att de fått brev om planerna. Men bara några av de berörda markägarna blev kontaktade, vilket var konstigt, säger hon.

Man gjorde bland annat en mall för överklagan till Bergstaten och över 300 överklaganden lämnades in.

– Efter en tid kom avslagen, men det hade vi räknat med av erfarenhet från tidigare fall. Vi har en uttalat positiv inställning till mineralbrytning i Sverige och lämnar stor frihet till bolag som vill göra undersökningar.

 LRF bjöd in riksdagspolitiker till ett möte där de fick träffa markägare och lära sig mer om hur mineralexploatering handläggs och påverkar.
LRF bjöd in riksdagspolitiker till ett möte där de fick träffa markägare och lära sig mer om hur mineralexploatering handläggs och påverkar. FOTO: LRF Jönköping & Sydost

Fel i hantering

Hon understryker att man från LRF:s sida inte är kritiska till mineralprospektering i sig, utan till det sätt som tillstånd och information hanteras gentemot markägarna.

– Man anser att det inte påverkar eftersom undersökningarna ska ske inom ramen för allemansrätt, men hela processen påverkar på många sätt.

Alla inblandade väntade på arbetsplaner med information om var Rolling Roads Resources tänkt borra. Planer som markägarna i teorin har möjlighet att godkänna eller säga nej till, men så fungerar det inte i praktiken.

– Om markägaren säger nej, godkänner Bergstaten ändå. Dessutom vet man som markägare sällan hur man ska hantera arbetsplanen, vad som ska ingå och vad som gäller för godkännande och avslag.

 Tidslinjen kom av sig när gruvbolaget plötsligt backade. Vad som kommer härnäst återstår att se.
Tidslinjen kom av sig när gruvbolaget plötsligt backade. Vad som kommer härnäst återstår att se. FOTO: LRF Jönköping & Sydost

Tvär vändning

Sista veckan i oktober tog ärendet en helt ny vändning.

– En medlem hörde av sig till oss och hade fått ett brev om att man drar tillbaka ansökan och att tillståndet slutar gälla den nionde november.

Tillbakadragandet gäller alla tillstånden, men även nu var det bara några markägare som fick information från gruvbolaget.

– Många vet säkert inte ens om det ännu, säger Carin Hoflund.

Någon förklaring till varför bolaget backar är det ingen som fått, inte ens handläggaren på Bergstaten. Det bästa hade varit ett tydligt besked, som att de inte hittat rätt berggrund, men något sådant finns inte.

– Vi ser det inte som en vinst, vi vet ju inte vad som är nästa steg. Kanske kommer ett nytt bolag att söka tillstånd 10 november?

 Många av markägarna hade ingen aning om vad processen skulle innebära.
Många av markägarna hade ingen aning om vad processen skulle innebära. FOTO: LRF Jönköping & Sydost

Mycket jobb kvar

– Trots att det är en lättnad för markägarna, inser man att vi har mycket kvar att göra.

Nu hoppas LRF Sydost på en översyn av lagstiftningen, för att mineralverksamhet ska prövas under miljöbalken tillsammans med annan potentiellt miljöfarlig verksamhet.

– Det skulle gynna alla, eftersom det ger klara besked direkt. Norra Kärr nära Gränna är ett bra exempel, det har lett till tio års osäkerhet för både markägare och företaget som vill exploatera, det är alldeles för lång tid.

Exploateringsplanerna i södra Sverige har ökat kunskaperna kring den här typen av fall inom den lokala LRF-organisationen.

– Vi har lärt oss om och fått insyn i en process vi inte visste något om innan. Efter att vi fick klart för oss hur det fungerade, bjöd vi in riksdagspolitiker till en träff med våra markägare. De var chockade, säger Carin Hoflund.

LÄS MER: Gruvbrytning orsakar oro bland markägare

LÄS MER: Regeringen satsar 150 miljoner på äganderätten

Ansökningarna i Småland berörde:

Blåsmålen nr 1, Hultsfred och Vetlanda kommun.

Ekebo nr 1, Nybro och Uppvidinge kommun.

Odensås nr 1, Hultsfreds kommun.

Fagerhult nr 1, Högsby och Uppvidinge kommun.

Skinberga nr 1, Hultsfred, Högsby, Uppvidinge och Vetlanda kommun.

Rydet nr 1, Uppvidinge och Vetlanda kommun.

Relaterade artiklar

Till toppen