Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 15 mars 2019

Minister vill ge bönder bättre skydd

LRF har krävt hårdare tag mot djurrättsaktivister som trakasserar bönder. Justitieminister Morgan Johansson (S) vill nu se över lagen om olaga intrång.

 Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S).
Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S). FOTO: Susanna Pettersson Öste/TT

– Vi kan inte acceptera att lantbrukare trakasseras på ett sådant sätt att de överväger att lämna sin verksamhet, sade han i en riksdagsdebatt.

Oklarheter i lagen

Johansson pekar på att dagens lagstiftning om olaga intrång är föråldrad och tillkom på 60-talet. Enligt honom råder oklarhet om huruvida det ska betraktas som olaga intrång om djurrättsaktivister går in på en gård som inte är inhägnad. En annan oklarhet är vad som ska betraktas som grovt olaga intrång.

LRF-önskan

Justitieministern vill nu tillsätta en utredning för att se om lagen bör skärpas.

En sådan skärpning fanns med på Lantbrukarnas Riksförbunds (LRF) önskelista som lämnades över till regeringen tidigare i år.

– Vi är beredda att gå dem till mötes, säger Johansson till TT.

Liten grupp ger stora bekymmer

LRF har kallat militanta djurrättsaktivister för ett hot inte bara mot lantbrukarna utan även mot hela det demokratiska samhället.

– Jag tror att det hänger ihop med hur enskilda aktivister agerar vid olika tillfällen. Det är fortfarande en förhållandevis liten grupp aktivister vi pratar om, men även den lilla gruppen kan ställa till väldigt mycket bekymmer, säger Morgan Johansson.

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen