Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 23 april 2019

Ministern: Polisen ska prioritera angreppen mot lantbrukare

Högre straff för djurrättsaktivister som tränger sig in på gårdar, skriker, ringer varje kväll, skriver på sociala medier om lantbrukare, stör och trakasserar? Jo, det kan justitieministern tänka sig. Men det är inget löfte.

Samtidigt har han gett polisen uppdrag att lägga kraft på brotten mot lantbrukare.

 Justitieminister Morgan Johansson
Justitieminister Morgan Johansson FOTO: TT

En statlig utredning ska se över hela ämnet. Det är början på en förändring av rättssystemets syn på trakasserierna, anser Morgan Johansson, som själv varit med vid skörd och grisslakt på farmors och farfars gård i norra Skåne som barn och tycker att det hjälper honom att förstå lantbrukarfrågor.

Hur allvarliga är trakasserierna mot lantbrukare?

– Förföljelser mot lantbrukare är förstås helt oacceptabla.

Vad gör regeringen för att få bukt med brotten?

– Vi har redan gjort det enklare att ordna med kameraövervakning på gårdar genom att ta bort en del tillståndskrav, och har höjt minimistraffen för olaga hot. Men vi ska gå vidare, säger han.

Du har sagt att lagen om olaga intrång är oklar. Hur?

– Lagen är från 1965. I dag krävs enligt domstolarna att ett område måste vara inhägnat för att ett intrång ska kunna vara olaga intrång. Det måste vi se över. Dessutom är det oklart vad som är grovt olag intrång. Och straffen kan skärpas, det har jag inget emot om utredningen kommer fram till.

Lagen skulle bli ännu tuffare om olaga intrång på en gård skulle kunna räknas som hemfridsbrott – om en gård räknades som ett hem eller något slags hemfridszon. Hur ser du på det?

– Det går kanske att lagstifta om. Hemfridsbrott gäller normalt om någon tar sig in i en bostad. Men intrång och hemfrid hänger ihop, så det måste utredarna få fundera över.

Fakta: Morgan Johansson

Ålder: 48 år.

Yrke: Socialdemokratisk justitie- och migrationsminister.

Utbildning: Examen i statsvetenskap från Lunds universitet.

Bakgrund: Började som ledarskribent och talskrivare och blev riksdagsledamot. Varit folkhälsominister och inrikesminister.

En del lantbrukare kallar trakasserierna för ”systematiska hatbrott”, ”hot mot demokratin”. Det handlar om ”terrorism i vissa fall”, tycker LRF:s ordförande Palle Borgström. Håller du med?

– Nej, terrorism är mycket allvarliga politiska våldsbrott som syftar till att skrämma och påverka oss alla, allmänheten. Det har vi inte sett än. Trakasserierna riktar sig ändå mot en viss grupp. Och hot mot demokratin – jag tycker man ska förbehålla de orden för brott som vill undergräva samhällets institutioner. Där är vi inte. Hatbrott? Ja, det kan det kanske vara i vissa fall, men det får åklagarna bedöma från fall till fall.

Utredningen som kanske ger skärpta straff tar ett tag. Men var gör regeringen för de lantbrukare som trakasseras nu?

– Det tar tid att ändra lagar. Men polisen fått ett särskilt uppdrag att redovisa sitt arbete i frågan. Det ger en tydlig signal.

Det låter väldigt formellt. Vad betyder det i praktiken?

– Det är så politiker styr myndigheter – genom uppdraget pekar vi på ett problem. När vi ber polisen redovisa vad de gör, innebär det också de ser till att prioritera angreppen mot lantbrukare. Polisen kommer att lägga ytterligare kraft på de här brotten.

Okej, men drabbade lantbrukarna kan inte gärna vänta. Vad händer nu?

– Vi har fördubblat polisutbildningen, och de första poliserna i de nya kullarna tar examen redan om ett par veckor. Sedan måste det vara polisen som avgör vilka resurser man ska lägga på detta.

Morgan Johansson om sitt arbete mot trakasserier:

• Har haft möte med LRF om detta.

• Tagit upp frågan med polisen och Säpo.

• Fördubblat polisutbildningen – ”en historisk satsning”.

• En ny kamerabevakningslag. Flera förbud för kamerabevakning slopas.

• Stärkt skyddet mot ofredanden på internet.

• Höjt minimistraffet för grovt olaga hot.

• Tillsatt utredning om lagstiftningen om brott och trakasserier mot lantbrukare.

Fotnot: Under året ska polisen redovisa vad sitt arbete när det gäller trakasserier mot lantbrukare.

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen