Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 6 november 2018

Minkuppfödare åtalas för ha krossat aktivists bilruta

Två minkuppfödare åtalas för att ha krossat rutan på en bil som kördes av djurrättsaktivister.

 Minkuppfödare krossade rutan på aktivisternas bil. Aktivisterna misstänks i sin tur för skadegörelse och olaga intrång.¬
Minkuppfödare krossade rutan på aktivisternas bil. Aktivisterna misstänks i sin tur för skadegörelse och olaga intrång.¬ FOTO: Polisens förundersökning

Den 19 augusti gick någon eller några maskerade personer in på en minkgård utanför Hjo och släppte ut tusentals minkar.

En granne som såg händelsen ringde till två bröder med anknytning till gården. Bröderna larmade polisen.

Följde efter

De ville få kontakt med personerna i bilen som dock hade låst bildörrarna. När bilen körde i väg följde bröderna efter. Vid ett vägarbete där djurrättsaktivisterna stannat slog en av förföljarna en vägkon i bilens framruta. Bröderna prejar också bilen och hindrar den att åka vidare.

I väntan på polis

Bröderna från gården erkänner handlingen, som det också finns bilder på, men nekar till brott – de menar att de följt efter brottslingar och med sin handling hindrat dem att färdas vidare, i väntan på att polisen skulle anlända.

Åtalas för skadegörelse

De åtalas nu vid Skaraborgs tingsrätt för skadegörelse och bör enligt åtalet ersätta skador för minst 1 500 kronor. Djurrättsaktivisten som fick vindrutan krossad har yrkat 5 400 kronor i skadestånd.

Kände sig hotad

En av aktivisterna säger i förhören med polisen att han inte släppt ut minkar, utan åkte till gården för att demonstrera. Han hade maskerat sig för att han räknat med att bli fotograferad och kanske trakasserad efter demonstrationen.

I förhören säger han att han och hans vänner blev förföljda och kände sig hotade, och att de själva ringde till polisen efter att bilrutan slagits sönder. Aktivisterna misstänks för skadegörelse och olaga intrång.

LÄS MER: Lena Johansson: Stoppa trakasserierna mot djurägare15 år av attacker mot pälsdjursuppfödningen

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen