Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 4 december 2018

Minkuppfödare krossade aktivists bilruta - får böter

Två minkuppfödare får böter för att ha krossat rutan på en bil som kördes av djurrättsaktivister.

 Minkuppfödare krossade rutan på aktivisternas bil. Aktivisterna misstänks i sin tur för skadegörelse och olaga intrång.
Minkuppfödare krossade rutan på aktivisternas bil. Aktivisterna misstänks i sin tur för skadegörelse och olaga intrång. FOTO: Polisens förundersökning

Minkuppfödarna får betala 8300 kronor vardera för böter, skadestånd och ersättning för den krossade rutan.

Den 19 augusti gick någon eller några maskerade personer in på en minkgård utanför Hjo och släppte ut minkar. En granne som såg händelsen ringde till två bröder med anknytning till gården. Bröderna larmade polisen och körde efter aktivisterna.

”Kände sig hotade”

Vid ett vägarbete där djurrättsaktivisterna stannat slog en av förföljarna en vägkon i bilens framruta.

En av aktivisterna säger att han och hans vänner blev förföljda och kände sig hotade, och att de själva ringde till polisen efter att bilrutan slagits sönder.

Minkfarmarna erkänner handlingen, som det också finns bilder på, men nekar till brott – de menar att de följt efter brottslingar och med hindrat dem att färdas vidare i väntan på att polisen skulle anlända.

LÄS MER: Minkuppfödare åtalas för att ha krossat aktivists bilruta

Tingsrätten: ”Förståelse för agerandet”

Tingsrätten skriver i sin dom att minkuppfödarna inte hade rätt att agera som de gjorde. Lagen ger visserligen vanliga medborgare rätt att gripa brottslingar – så kallat envarsgripande. Det gäller till exempel om en brottsling tagits på bar gärning, men då måste det också gälla ett brott som kan ge fängelse.

Så var det inte i det här fallet.

Men domstolen skriver också att den har förståelse för agerandet.

”Med tanke dels på de trakasserier uppfödarna tidigare upplevt, dels på att de vid denna händelse informerades om att flera personer hade varit inne i deras minkfarm och släppt ut djur, måste de ha sett det både som ett led i trakasserier mot dem. Dagsböter ska bestämmas till lägsta möjliga.”

LÄS MER: Lena Johansson: Stoppa trakasserierna mot djurägareLÄS MER: LRF Premium – 15 år av attacker mot pälsdjursuppfödningen

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen