Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 16 oktober 2018

Antibiotika används allt mindre inom EU

Tyskland och Nederländerna har minskat sin antibiotikaanvändning i djuruppfödningen kraftigt men har långt kvar till länder som använder minst antibiotika, bland annat Sverige.

 Danmark har minskat sin antibiotikaanvändning, men ligger ändå högst i Norden.
Danmark har minskat sin antibiotikaanvändning, men ligger ändå högst i Norden. FOTO: Göran Berglund

Enligt årets rapport från Europeiska läkemedelsmyndigheten EMA har användningen av antibiotika i djuruppfödningen minskat med 20 procent sedan 2011 räknat på de 25 länder som har varit med hela tiden.

Cypern använder mest

Det är fortfarande stora skillnader mellan länderna. De länder som använder mest antibiotika finns i Sydeuropa. Cypern använder mest, 453,4 milligram per kilo djur, och är ett av få länder som ökat förbrukningen. Tätt efter kommer Spanien med 362,5 milligram följt av Italien med 294,8.

Läs mer: Nya regler underlättar nej till antibiotikakyckling

Tyskland minskar

De flesta andra länder minskar stadigt sin användning. Tyskland, det land inom EU som har den största produktionen av djur, har sedan 2011 minskat antibiotika användningen med 58 procent. 2016 användes 89,2 milligram per kilo djur. Även Nederländerna, ett annat stort producentland, har minskat användningen till 52,7 milligram per djur.

Norge använder minst

Men avståndet är stort till de nordiska länderna använder minst antibiotika. Allra minst använder Norge med 2,9 milligram, Island med 4,7 milligram, Sverige 12,1 milligram, Finland 18,6 milligram.

Danmark ligger högst i Norden med 40,8 milligram, men lantbrukarna har minskat sin användning sedan året innan då den var 42,2 milligram per kilo djur.

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Till toppen