Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 1 augusti 2017

Minskad vattenförbrukning hjälper svenska bönder i torkan

Investeringar i dammar och minskat vattenanvändande gör att svenska bönder klarar sig relativt bra trots torka och låga grundvattennivåer i delar av landet.

 Globalt sett står jordbruket för runt 70 procent av all vattenåtgång.
Globalt sett står jordbruket för runt 70 procent av all vattenåtgång. FOTO: Mostphotos

Internationellt står jordbruket för runt 70 procent av all vattenåtgång. I Sverige ligger den siffran på tre procent – en följd av att svenska lantbrukare framgångsrikt har arbetat med att minska vattenåtgången och investera i dammar för att kunna använda vinterhalvårets regnvatten. Något som inte minst är en fördel i tider av torka och vattenbrist i delar av landet.

Hög bevattningseffektivitet

– Den svenska bevattningseffektiviteten är hög. Cirka 80 procent av det tillförda vattnet tas upp direkt av grödorna och spillet av vatten på väg till grödan är lågt. Det gör svensk växtodling till en av de mest vatteneffektiva i världen, säger Markus Hoffman, vattenexpert på LRF, i ett pressmeddelande.

Mellan åren 1990 och 2010 minskade jordbruket vattenanvändningen från 4,7 procent till 3 procent av totalkonsumtionen i Sverige, enligt siffror från Statistiska centralbyrån.

LÄS MER: Vattenbristen skapar problem för lantbrukareLÄS MER: Grundvattnet fortsätter att sjunkaLÄS MER: Han har samlat regnvatten i 20 år

Relaterade artiklar

Till toppen