Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 18 september 2019

Minskat matsvinn viktigast för svenskarna

När svenska folket rankar klimatpåverkande åtgärder är det minskat matsvinn som är viktigast. Att dra ner på köttätandet kommer dock långt ned på listan.

Det visar en ny undersökning från Novus.

 Minskat matsvinn, mer biobränslen och minskad matimport är de viktigaste klimatåtgärderna enligt en undersökning som Novus har gjort.
Minskat matsvinn, mer biobränslen och minskad matimport är de viktigaste klimatåtgärderna enligt en undersökning som Novus har gjort. FOTO: Istock

Klimatdebatten har det senaste året fokuserat på att man bör dra ner på sin köttkonsumtion för att minska klimatpåverkan. Men en ny undersökning från Novus, på uppdrag av Svenskt Kött och LRF, visar att svenska folket tycker att minskat matsvinn, en satsning på biobränslen, minskad matimport och att undvika flygresor är viktigare.

Fakta: Klimatpåverkande åtgärder

På frågan om vilka som är de viktigaste åtgärderna som vi i Sverige kan genomföra för att minska vår klimatpåverkan svarar de tillfrågade:

• att vi ska minska matsvinnet (56 procent)

• att vi ska ersätta fossil energi och bränslen (55 procent)

• att vi ska minska konsumtionen av importerad mat (52 procent)

• att vi ska minska flygandet (40 procent)

• att vi ska minska konsumtionen av kött (28 procent)

Undersökningen gjordes av Novus via webbintervjuer med 1086 personer mellan 18 och 79 år under vecka 37 på uppdrag av Svenskt Kött och LRF.

Först på femte plats bland klimatpåverkande åtgärder kommer en reducerad köttkonsumtion.

Folkviljan annan än debatten

Undersökningen, där drygt 1 000 personer har fått svara på frågorna, visar att det råder en stor skillnad mellan vad folk själva anger som klimatviktigt jämfört med den offentliga debatten. Enkäten visar även att svenskarna gör en stor skillnad mellan svenskt kött och importerat kött, med tanke på att svensk kött har lägre klimatpåverkan.

Ser skillnaden

– Det är intressant att svenska konsumenter, när de själva får svara, har djupare funderingar kring viktiga klimatåtgärder än de enkla lösningar som ofta figurerar i medier och olika sociala debattforum. Det känns väldigt bra att allmänheten även ser skillnaden mellan svensk livsmedelproduktion och resultaten i olika globala undersökningar, säger Jens Berggren, hållbarhetsexpert på LRF, i ett pressmeddelande.

Närproducerat viktigast

På frågan om vad som är viktigast för att äta hållbart är närproducerat viktigast, följt av svensk mat. Betydligt lägre rankat är att äta vegetariskt och att äta veganskt.

Läs mer: Svenskarna äter allt mindre importerat köttKöttimporten minskar till förmån för svenskt

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Till toppen