Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 11 september 2018

Minst ett dussin djur har drabbats

Under senare delen av sommaren har åtminstone fyra gårdar i trakten av Falköping drabbats av frasbrand.

 Miloxan är det vaccin som används mot frasbrand.
Miloxan är det vaccin som används mot frasbrand. FOTO: Göran Berglund

Två av gårdarna har mjölkproduktion och ligger i östra delen av kommunen. Där dog fyra respektive sju kalvar av sjukdomen.

Tidigare under sommaren hade även två gårdar på andra håll i Falköping drabbats. Det gemensamma för alla fyra är att de inte tidigare haft frasbrand i besättningarna.

Många grävarbeten

– Om man letar förklaring kan man spekulera i att det nu har börjat regna efter en torr sommar. Vi vet också att risken ökar vid grävarbeten och det läggs en del i fiber i området, säger Ylva ter Horst, klinikchef på Distriktsveterinärerna.

Det var 2015 som Falköpingsområdet fick ett massivt utbrott av frasbrand. Ett stort antal gårdar började då vaccinera sina djur men det har fortsatt att dyka upp nya fall så sent som förra året.

– Vi har gått ut och rekommenderat djurhållare i området vaccinering samt en ordentlig djurtillsyn. Man bör också vara vaksam om man köper foder från en gård i området eftersom frasbrand kan misstänkas spridas med gödsel, säger Ylva ter Horst.

Krävs två sprutor

Det är framför allt nötkreatur i åldrarna 6–24 månader i ett riskområde som bör vaccineras. Det krävs två sprutor med fyra veckors mellanrum och när det gått 14 dagar efter andra sprutan ska skyddet vara fullgott.

Länsstyrelsen Västra Götaland har tidigare haft en informationssida som på önskemål av djurhållare har uppdaterats vid utbrott av frasbrand. Denna sida är dock nu borttagen.

LÄS MER: Frasbranden förbryllar experternaLÄS ÄVEN: Lars-Åke tar det säkra före det osäkra

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen