Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 25 september 2018

Missade vildsvin – sköt kviga

En jägare sköt bom på ett vildsvin men råkade i stället träffa en dräktig kviga. Kvigan skadades så allvarligt att ägaren tvingades avliva den.

 Jägaren sköt en kviga av misstag, när han missade vildsvinet han siktade på.
Jägaren sköt en kviga av misstag, när han missade vildsvinet han siktade på. FOTO: Mostphotos

Det var i lördags förmiddag som en djurägare i Vimmerby hittade den dräktiga kvigan skadeskjuten av ett jaktvapen. Strax efter klockan 11 kom larmet till polisen som åkte ut till platsen.

Misstänkt jaktbrott

Polisen började utreda händelsen som jaktbrott och polisen hade en misstänkt för brottet.

– Händelseförloppet kommer att utredas inom ramen för en förundersökning. Polisen har upprättat anmälan om jaktbrott. Det finns en misstänkt person i ärendet, men personen är inte frihetsberövad, sa Rickard Lundqvist, polisens presstalesperson, till Vimmerby tidning i söndags.

Avliva kvigan

Kvigan var så pass illa skadad att ägaren tvingades ta beslut om att avliva djuret, efter ett veterinär undersökt skadorna.

Läs mer: Skulle jaga vildsvin – sköt två tjurar

Enligt Svensk jakt ska jägaren ha uppgett för polisen att kon måste ha träffats av misstag när han sköt bom på ett springande vildsvin då han vaktade en åtel.

Jägaren och jaktkamraterna gjorde en jaktplatsundersökning för att besluta om de skulle kalla på ett eftersökningsekipage, men det var oklar om det blev så.

Helt säker

Jagaren uppgav även till polisen att han är van jägare och helt säker på att det var ett vildsvin han sköt på.

– Han är misstänkt för brott mot jaktlagstiftningen, och att han inte bor i Sverige är inget hinder mot en eventuell lagföring, eftersom han kommer från ett av de nordiska länderna, säger Robert Loffel vid polisen till Svensk Jakt.

Läs mer: Jägare sköt varg – trodde det var en räv

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Till toppen