Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 25 december 2017

Misteln - mytomspunnen parasit

Mistlar ingår i arsenalen julpynt, men vad är det och varför tas den in vid jul? Och vad är det där med pussandet? Land Lantbruk reder ut begreppen.

 Misteln är fridlyst i Sverige.
Misteln är fridlyst i Sverige. FOTO: Mostphotos

Växten mistel är en något besynnerlig växt, och är kanske därför så mytomspunnen. I vår nordiska mytologi dödades Balder, Odens son, av en pil gjord av mistel.

Loke gjorde pilen

Tittar man på en mistel verkar det otroligt att en pil skulle kunna täljas av den busken, men allt annat i världen hade lovat att inte skada Balder, utom en enda liten mistel som inte blivit avkrävd det löftet. Just den misteln skar Loke en pil av, gav till Balders blinde bror att avfyra mot Balder, som dödades av pilen.

Lever främst på lind

Misteln är en halvparasit som lever i träd. Den tar näring ur trädet men har samtidigt en egen fotosyntes. I Sverige finns misteln främst i Mälardalen och östra Småland och den har hittats i ett tjugotal olika värdträd som hagtorn, vildapel, rönn, lönn och alm. Den växer inte på ek i Sverige.

Men den största andelen mistlar i Sverige, 78 procent, lever på lind. Misteln är vanligare i mellersta Europa och där har den hittats på nästan alla slags träd, även barrträd.

Frön klibbar fast

Misteln är vintergrön, har skilda han- och honexemplar och de vita bären bildas bara på honexemplaren. Bären äts av fåglar som bajsar ut fröna och eftersom fruktköttet är klibbigt och segt bildas långa strängar som fastnar vid kvistar där fröna gror. Plantan skickar sedan ut två fästskivor, bildar ett sugorgan som den ansluter sig till trädet med och drar näring. Fröna växer inte i jord.

Mistel är fridlyst

Det stämmer inte att misteln sätter sig på redan svaga träd, däremot kan ett träd försvagas och dö av näringsbrist om det växer för många mistlar i trädet.

Misteln är fridlyst i Sverige och det är förbjudet att plocka eller ta bort den eller fälla dess värdträd, även om det finns undantag.

Medicinsk växt

Det är oklart om det är en del av en forntida vegetation i Sverige eller om det är en senare inkomling, men mistelpollen har påträffats som fossil. Klart är i alla fall att växten har spelat en roll inom medicinen – den skulle skydda mot olika plågor samt vara blodtryckssänkande. De keltiska druiderna använde mistel mot bland annat epilepsi.

Mistelkyss har gamla anor

Misteln var en helig växt hos de gamla kelterna och heligast var den som växte på ek. Den fick bara en druid-präst skörda med en skära av guld i fullmånens sken.

Man trodde att ett barn som blivit till under ett mistelträd under fullmåne skulle bli ovanligt klokt och få synska förmågor som vuxen.

Här någonstans tror man att ursprunget finns till den tradition att två personer som står under en mistel ska kyssas uppstod på 1700-talet – en mer viktoriansk variant på de gamla keltiska traditionerna.

Skydd mot ont

Misteln är tillsamman med järneken de bladväxter i Sverige som är gröna året runt, och därför har det tillskrivits dem särskild magisk kraft och man hängde upp mistlar i huset som skydd mot allmänt ont och eldsvådor i synnerhet.

Fortfarande på dagens julkort finns mistlar och järnek avbildade. Från början avbildade i önskan om beskydd mot ont, önskan om livets återkomst, en god skörd och att husdjuren skulle frodas. En önskan som fortfarande är aktuell.

FAKTA: Misteln

– Mistel är Västmanlands landskapsblomma.

– Av de klibbiga bären gjordes förr i tiden ett lim med vilket man fångade fåglar

– Artnamnet album är latinets ord för vit och syftar på fruktens färg.

– Mistelväxten innehåller viscotoxiner som har irriterande egenskaper som kan ge magbesvär. Enligt Giftinformationen ska man ge medicinskt kol om någon fått i sig mer än fem bär eller andra växtdelar.

– Djur kan få kolik, andningssvårigheter, inkoordination och beröringskänslighet på buken men sällan dödsfall hos häst. Även hjärta och centrala nervsystemet kan påverkas.

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen