Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 3 januari 2018

Mjölk ökar inte risken för diabetes

Komjölk i mjölkersättning ökar inte risken för typ 1-diabetes hos barn. Det visar en ny stor internationell studie.

FOTO: luca Lorenzelli

Mjölkersättning med sönderslagna komjölkproteiner minskar inte risken för typ 1-diabetes hos barn med anlag för sjukdomen. Det visar en ny studie med 2 159 spädbarn som har en nära släkting med diabetesformen, rapporterar Dagens Medicin.

Johnny Ludvigsson, senior professor vid Linköpings universitet och en av forskarna bakom studien, har arbetat med frågan i 25 år och för honom är resultaten en besvikelse som sätter punkt för hypotesen om att komjölk ökar risken för typ 1-diabetes hos barn.

– Att kunna säga att föräldrar inte behöver vara rädda för att ge komjölkbaserad välling till sina spädbarn kan ju vara av viss glädje. Fast det var ju knappast därför vi gjorde studien, säger han till Dagens Medicin.

Sönderslagna proteiner

Hälften av bebisarna i studien matades under minst två månaders tid med en modifierad komjölkbaserad ersättning där proteinerna slagits sönder – och hälften av bebisarna fick en mjölkersättning baserad på vanlig komjölk.

När barnen sedan följdes upp efter i snitt elva år hade 8,4 procent av barnen som fått modifierad komjölk drabbats av sjukdomen. Motsvarande siffra för barnen som matats med komjölk var 7,6 procent. Skillnaden är inte statistiskt säkerställd.

Barnen i studien kom från 15 olika länder, däribland Sverige, och var mellan sex och åtta månader gamla när de matades med ersättningen.

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen