Gå till innehåll
laddar...
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 15 augusti 2015

Mjölkautomat ger mer betalt

Mjölkbonden Daniel Bergvall säljer en del av sin produktion direkt till butik. Kunderna fyller på egna glasflaskor i mjölkautomaten, en bra affär både för butiken och för Daniel.

Mjölken som säljs på flaska på Ica City Fristad, utanför Borås, är pastöriserad när den hämtas hos producenten.
Bild 1/2Mjölken som säljs på flaska på Ica City Fristad, utanför Borås, är pastöriserad när den hämtas hos producenten. FOTO: Lars Bäksted
Samarbetet mellan Ica City Fristad utanför Borås och mjölkproducenten Daniel Bergvall har varit lyckat och kunderna handlar mycket av den.
Bild 2/2Samarbetet mellan Ica City Fristad utanför Borås och mjölkproducenten Daniel Bergvall har varit lyckat och kunderna handlar mycket av den. FOTO: Lars Bäksted

Kunderna betalar 15 kronor per liter för mjölk i lösvikt på Ica City Fristad utanför Borås. Butikschefen Christian Ruhdensjö vill inte gå in på hur avtalet ser ut mer än att mjölkproducenten Daniel Bergvall får ”rejält mycket mer betalt” jämfört med normalt sätt att leverera. Båda parter tjänar på upplägget trots en del investeringar och merarbete.

Mejeri på gården

Daniel Bergvall har byggt ett mejeri på gården där han pastöriserar mjölken. Ica-butiken hämtar 100 liter dagsfärsk mjölk per dag i sin kylbil och får så gott som alltid allt sålt.

– Vi har tre butiker till i Borås och målet är att alla ska ha en mjölkautomat, säger Christian Ruhdensjö.

Kunderna har köpt sina flaskor för 10 kronor styck och de får skriva på ett avtal där de förbinder sig att diska sina flaskor.

Säljer bra

För butiken har lösviktsmjölken, som startade tidigare i somras, seglat upp som det fjärde största sortimentet inom dryckesmjölken. I försäljningskronor är den dock redan nummer ett.

– Kunderna vill betala mer, säger Christian Ruhdensjö.

Relaterade artiklar

Land Lantbruks Nyhetsbrev

Missa inga av de senaste nyheterna och aktuella debatterna inom de gröna näringarna!

Missa inga nyheter Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Till toppen