Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 8 september 2015

Mjölkbonde besviken på Björklunds mjölk-diss

Den enda mjölken som blir billigare är det överskott som dumpas till lågkvalitetsprodukter. Det är mjölkbonden Rikard Mikaels kommentar till FP-ledaren Jan Björklunds utspel om mjölkkrisen.

Det är dagen efter de stora demonstrationerna i Bryssel. Rikard Mikaels från Brastad var en av tusentals mjölkbönder från hela Europa som reste ner till EU-centrat för att visa sin desperation över den rådande situationen på mjölkmarknaden.

"Blir besviken"

Men samtidigt som han och hans kollegor kämpade för att påverka situationen för sina företag ifrågasatte folkpartiledaren Jan Björklund om det ens är rätt att kalla det för en mjölkkris när barnfamiljer kan få billigare mjölk.

– Man blir lite besviken. Det är tråkigt att han inte ser nyttan av bönder och företagare i Sverige överhuvudtaget. Den här produktionen kan inte flyttas till lågkostnadsländer, marken finns här, säger Rikard Mikaels.

Han tycker att FP-ledaren borde känna till spelreglerna på världsmarknaden och hur mjölkbönder i Sverige tyngs av kostnader som gör att de inte kan få betalt för sin produktion.

Överskottet till lågkvalitetsprodukter

Att de låga mjölkpriserna skulle slå igenom för en svensk barnfamilj när de står i butiken, ger Rikard Mikaels inte mycket för.

– Det är ju bara överskottet i Sverige som pumpas ut till exporten i form av pulver till lågkvalitetsprodukter, säger Rikard Mikaels.

Läs även: Folkpartiets Jan Björklund ifrågasätter mjölkkrisen

Relaterade artiklar

Till toppen