Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 29 mars 2019

Mjölkbonde sökte råd om foder

Den subventionerade rådgivning efter torkan har gjort nytta. Korna hos Åsa Augustsson, ekologisk mjölkföretagare utanför Skara i Västergötland, har börjat komma i kapp i mjölkproduktionen och fler djur har blivit dräktiga.

 Åsa Augustsson.
Åsa Augustsson. FOTO: privat

Landsbygdsprogrammet subventionerar 70 procent av rådgivningskostnaden för att lantbrukare som drabbats av torkans effekter ska kunna anlita rådgivare, trots att de fått försämrad lönsamhet, för att kunna säkra produktionen.

Tuffare än någonsin

Med två torra somrar bakom sig kände Åsa Augustsson att situationen för företaget var tuffare än någonsin i höstas.

– Vi hade foderbrist redan efter sommaren 2017 och knappt med pengar. Efter den här sommaren blev det riktigt krisigt, säger Åsa Augustsson.

Sparade in på rådgivare

Med sämre bete och brist på foder minskade mjölkproduktionen och det blev svårare att få korna dräktiga. Åsa Augustsson hade just då ingen rådgivare knuten till sig, den besparingen gjordes under mjölkkrisen 2016.

– Men nu vände jag mig till Växa. Jag kände att jag behövde hjälp, säger Åsa Augustsson.

32 företag upphandlade

Totalt upphandlade Jordbruksverket 32 olika leverantörer i landet för att rådgiva kring foder- och likviditetsbrist i samband med torkan.

Råd om foder

Det första hon ville ha rådgivning om var hur hon skulle utnyttja det foder som fanns på gården, vilket foder som var bästa att köpa in. På gården finns även en mindre köttdjursbesättning.

– Jag har fått råd om hur jag ska kunna använda den lilla spannmål vi skördat på bästa sätt, vilka djur som kan få mer halm, hur vi ska planera vilka djur som ska skickas till slakt, vilka djur jag ska satsa på att få dräktiga. När det gäller de djur som haft svårt att bli dräktiga har jag fått råd om vilka tillskott jag ska ge.

Olika behov

Åsa Augustsson är nöjd med rådgivningen, men hade ändå önskat att pengarna som avsatts till rådgivning i stället gått direkt till lantbrukaren.

– Vi har så olika behov ute på gårdarna. Jag hade valt att använda pengarna till rådgivning, men någon annan kanske hade haft större nytta av pengarna på annat sätt.

Läs mer: LRF Premium Miljoner till rådgivning ännu outnyttjade

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen