Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 23 februari 2015

Mjölkbonde tog guld i VM

Mjölkbonden Malin Sundin från Orsa tog i helgen VM-guld i hundspann i österrikiska Scharnitz.

Malin Sundin, mjölkbonde från Orsa, gick i mål med god marginal i österrikiska Scharnitz och hade tid att hala fram en svensk flagga.
Malin Sundin, mjölkbonde från Orsa, gick i mål med god marginal i österrikiska Scharnitz och hade tid att hala fram en svensk flagga. FOTO: Sara Sundin

Land Lantbruks krönikör Malin Sundin är inte bara mjölkproducent på sin gård i Orsa, utan också framgångsrik kennelägare och hundspannsförare.

Tidigare har hon vunnit långdistanstävlingen Polardistans tre gånger.

– Men det här smäller högre, för det är mycket hårdare konkurrens och dessutom på någon annans hemmaplan. Polardistans är ju hemmaplan för mig, säger Malin Sundin om VM-guldet.

Förra året kom Malin Sundin tvåa i VM i klassen 6-spann medeldistans. I år var det dags för revansch. Tävlingen kördes i tre heat om 3,5 mil under tre dagar i österrikiska Scharnitz. Inför det sista heatet ledde Malin Sundin med över två minuter före sin slovakiske konkurrent.

– Så jag visste att han var tvungen att komma ikapp och förbi för att kunna knipa guldet, säger Malin Sundin som har tränat sina hundar för backig terräng och de högre temperaturer som råder i Alperna.

När Land Lantbruk når henne på måndagsförmiddagen sitter hon i bilen på väg hem till Orsa, där sambon har hållt ställningarna med kor och hundar.

– Nu ska jag hem och hjälpa till med utgödslingen. Det är som vanligt, säger Malin Sundin.

Relaterade artiklar

Till toppen