Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 9 januari 2019

Mjölkbonden: ”Frustrerande att vara utan ström”

Vattenfall har inte kunnat leverera el till Billinge gård på sju dygn.

– Att producera mat är en samhällsnytta som borde ha större prioritet, säger mjölkbonden Anette Gustawson.

 Anette Gustawson på Billinge gård utanför Norrtälje har varit utan ström från Vattenfall i sju dygn.
Anette Gustawson på Billinge gård utanför Norrtälje har varit utan ström från Vattenfall i sju dygn. FOTO: Ann Lindén

När strömmen gick för sju dygn sedan var de 139 korna på Billinge gård utanför Norrtälje tvungna att få sin mat utkörd manuellt med en minilastmaskin. Det gick det också, men djuren kunde dock inte få den vanliga fodermixen. Ett elverk fanns på gården, men det hade inte riktigt den kapacitet som krävdes.

Tidigare mjölkproduktionsstopp

Förra tisdagen lyckades Billinge gård hitta ett elverk som kunde levereras till gården. Ett uthyrningsföretag i Norrtälje hade av en lycklig slump en maskin på 170 kVA som kunde köras ut till gården.

– Nu märks det inte ens att det är strömlöst när vi har kopplat in det. Vi hade ett mjölkproduktionsstopp när djuren fick kraftfoder och ensilage, men nu flyter det på, säger Anette Gustawson.

Elverket drivs med diesel, något om leverantören ett tag inte kunde uppbringa.

– Det går åt mycket. Vi har bufferttankar som vi åker till Norrtälje och fyller. Det blir ett himla körande och tankande. Så det har kostat mycket med arbetsinsatsen. Hittills har det blivit runt 40 000 kronor för diesel och hyra av elverk.

Men nu är dieseln påfylld från leverantör, elverket kör på och korna får mat och producerar mjölk.

– Efter förutsättningarna så känns det helt ok. Vår vardag lunkar på. Det finns ju de som har det mycket värre, så jag tänker inte gnälla, säger Anette Gustawson.

”Kommunikationen med elbolaget måste fungera”

Dock önskar mjölkbonden att informationen från Vattenfall hade varit bättre.

– Jag känner att man blir lite frustrerad. Det yttersta ansvaret ligger på oss som djurhållare att det fungerar, absolut. Det är inget konstigt med det. Men kommunikationen med elbolaget måste fungera. Det är jobbigt att inte veta något. Vilka steg man måste eller inte måste ta framåt. Att producera mat är en samhällsnytta som borde ha en större prioritet, säger Anette Gustawson.

Den senaste prognosen som Anette Gustawson hörde när strömmen försvann är att den kommer tillbaka 10 januari klockan 19.

– Men andra har hört från någon annan att det kommer dröja till den 21:a. Men vi har inte hört något om det, så vi utgår från att i morgon kväll har vi ström, säger hon.

Vattenfall: ”Värre än vi trodde”

Totalt saknade 6 500 hushåll i Roslagen ström på tisdagen. Det senaste beskedet från Vattenfall är att runt 2 500 hushåll kan få vänta till mellan den 18 och 25 januari, uppger nyhetsbyrån TT.

– Det är värre än vi trodde. Det är dramatiskt för våra kunder, säger Eva Vitell, kund- och marknadschef för Vattenfall eldistribution, till TT.

LÄS MER: Långvariga effekter av stormenLÄS MER: Ladugårdstak rasade in på Gotland

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen