Gå till innehåll
laddar...
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 5 februari 2018

Mjölkbönderna behöver fler år med bra betalt

Svenska mjölkbönder behöver minst fem år till med ett mjölkpris på 420 öre för att återhämta sig. Men redan nu ser mjölkpriset ut att gå ner, vilket leder till oro och tveksamhet inför investeringar hos mjölkbönderna.

FOTO: Mostphotos

Under andra halvan av 2017 började mjölkpriserna stabilisera sig. Enligt LRF Mjölks statistik minskade den totala mjölkinvägningen med 1,7 procent under året jämfört med 2016. Men man såg också att den negativa trenden vändes uppåt.

Nu ser det redan ut som att de positiva tongångarna är på väg bort, då prisutvecklingen åter är på väg ner i början av 2018. Både i januari och i februari sänkte Arla sitt mjölkpris som nu ligger på 325,9 öre per kilo för konventionell mjölk.

LÄS MER: 2017 blev året då mjölkproduktionen vände uppåtLÄS OCKSÅ: Arla sänker mjölkpriset på nytt

”Svårt att investera”

För Christel Nilsson som är mjölkbonde utanför Kristianstad i Skåne är det oberäkneliga priset, precis som för många andra mjölkbönder, ett stort orosmoment.

– Det är inte roligt för man har väldigt svårt att ha någon framförhållning. Sen om man går i investeringstankar är det svårt att ta det beslutet och räkna på vad man har för intäkt, säger hon till Sveriges Radio Kristianstad.

Skånemejerier, som är mejeriet Christel Nilsson levererar mjölk till, följer Arlas prisutveckling med ett tillägg på några ören. Därför har Arlas prissättning en direkt på verkan på Christel Nilssons verksamhet.

LÄS OCKSÅ: Kraftigt trendbrott för mjölkbönderna

Räcker inte för att återhämta sig

Att priset till bönderna gick upp under 2017 gav många mjölkbönder andrum efter det oerhört tuffa perioden under 2016, då mjölkpriset var rekordlågt. Men enligt organisationen Sveriges mjölkbönder skulle mjölkpriset behöva ligga på minst 420 öre per kilo under en femårsperiod för att gårdarna ska kunna återhämta sig helt efter tiden med den låga ersättningen.

LÄS OCKSÅ: Analytiker: Mjölkpriset går under 3 kronor 2018 (PREMIUM)

Relaterade artiklar

Till toppen