Gå till innehåll
laddar...
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 25 juni 2012

Mjölkgård riskerar avstängning efter slamspridning

I tre års tid har arrendatorn på mjölkgården utanför Kisa spridit slam på vallen samtidigt som man har levererat till Arla. Nu riskerar de att stängas av.

Bild 1/4 FOTO: Staffan Gustavsson
UPPTÄCKTE SLAMGÖDSLINGEN. Mikael Karlsson och hans bror Lars arrenderar ut mjölkgården och upptäckte nyligen att det som de trott vara kalk i verkligheten var en blandning med avloppsslam. Blandningen har i strid med gällande regler spridits på vallarna i flera år.
Bild 2/4UPPTÄCKTE SLAMGÖDSLINGEN. Mikael Karlsson och hans bror Lars arrenderar ut mjölkgården och upptäckte nyligen att det som de trott vara kalk i verkligheten var en blandning med avloppsslam. Blandningen har i strid med gällande regler spridits på vallarna i flera år. FOTO: Staffan Gustavsson
UPPTÄCKTE SLAMGÖDSLINGEN. Mikael Karlsson och hans bror Lars arrenderar ut mjölkgården och upptäckte nyligen att det som de trott vara kalk i verkligheten var en blandning med avloppsslam. Blandningen har i strid med gällande regler spridits på vallarna i flera år.
Bild 3/4UPPTÄCKTE SLAMGÖDSLINGEN. Mikael Karlsson och hans bror Lars arrenderar ut mjölkgården och upptäckte nyligen att det som de trott vara kalk i verkligheten var en blandning med avloppsslam. Blandningen har i strid med gällande regler spridits på vallarna i flera år. FOTO: Staffan Gustavsson
FÅR DET GRATIS. Slammet till mjölkgården kommer från reningsverket i Österbymo tre mil bort. Bönderna har hämtat slammet själva och fått det gratis.
Bild 4/4FÅR DET GRATIS. Slammet till mjölkgården kommer från reningsverket i Österbymo tre mil bort. Bönderna har hämtat slammet själva och fått det gratis. FOTO: Göran Berglund

Under tre års tid har mjölkbönderna tagit emot i stort sett allt slam som reningsverket i Österbymo tre mil västerut har framställt. Avloppsslammet hygieniseras genom iblandning av kalk och är därför vitt. Reningsverket tar inget betalt för slamprodukten.

Arla fick kännedom om slamspridningen i slutet av april och utreder nu fallet. Enligt Ove Johansson, ansvarig för kvalitetsprogrammet Arlagården, pågår för närvarande en juridisk översyn.

– Reglerna är klara och tydliga. Nu får vi titta på dokumentationen om var och när slammet spridits. Om det visar sig stämma att grödan gått till foder kan vi av trovärdighetsskäl inte fortsätta att ta emot mjölken, säger Ove Johansson.

Mjölken blir alltså kvar på gården?

– Ja, vi hämtar den inte överhuvudtaget. Vi kan inte göra något annat av den. I slutändan är detta gårdens ansvar och vi är noga med att informera om vad som gäller, säger Ove Johansson.

Arrendatorerna har brukat gården sedan oktober 2007. Arrendet är uppsagt och gårdens ägare Mikael Karlsson och Lars Carlsson självinträder i mars 2014. Bröderna kommer att avveckla mjölkproduktionen och börja med köttdjursuppfödning så fort karensreglerna tillåter.

– Någon gång förra året förstod vi att det var slam, innan dess trodde vi att det var kalk. Men det var först i våras vi fick klart för oss att man inte får använda slam i mjölkproduktion, säger Mikael Karlsson.

Om mjölkgården stängs av blir fallet det första i sitt slag i Sverige för Arla. Det har däremot förekommit Danmark.

Slam förbjudet på fodergröda

Enligt Naturvårdsverkets författning från 1994 får slam inte användas på betesmark eller på åkermark som ska användas för vallfodergrödor som ska skördas inom tio månader räknat från spridningstillfället. Samma regler gäller för odling av bär, potatis, rotfrukter och potatis.
Svensk Mjölk tillämpar stängare regler med en karenstid på tre år från spridningstillfälle till skörd. Inköpt foder får ha odlats på slamgödslad mark förutsatt att reningsverket som levererat slammet är certifierat i Revaq.
– Reglerna har säkert funnits i 15 år och borde vara välkända, säger Kjell Lundén Pettersson, hållbarhetsexpert på Arla.

Relaterade artiklar

Land Lantbruks Nyhetsbrev

Missa inga av de senaste nyheterna och aktuella debatterna inom de gröna näringarna!

Missa inga nyheter Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Till toppen