Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 24 september 2018

Moderat blir talman med SD:s stöd

Moderaten Andreas Norlén valdes idag till riksdagens talman med regeringsbildningen som sin första svåra uppgift. Tidigast i nästa vecka väntas fördelningen av platserna i miljö- och jordbruksutskottet vara klar.

 Andreas Norlén är jurist, bosatt i Norrköping och har varit ordförande i riksdagens konstitutionsutskott.
Bild 1/2 Andreas Norlén är jurist, bosatt i Norrköping och har varit ordförande i riksdagens konstitutionsutskott. FOTO: Johanna Norin
 Kristina Yngwe (C) sitter gärna kvar i jordbruksutskottet. Men tidigast nästa vecka väntas platserna i miljö- och jordbruksutskottet fördelas.
Bild 2/2 Kristina Yngwe (C) sitter gärna kvar i jordbruksutskottet. Men tidigast nästa vecka väntas platserna i miljö- och jordbruksutskottet fördelas. FOTO: Johanna Norin

Att Andreas Norlén, som var alliansens kandidat, också skulle bli vald till talman stod klart redan i helgen då SD deklarerade sitt stöd. S-kandidaten Åsa Lindestam valdes idag av riksdagen till förste vice talman.

Men regeringsdramat har därmed inte kommit så mycket närmare sin lösning, eftersom Centern och Liberalerna klart och tydligt har deklarerat att de inte tänker sätta sig i en regering som är beroende av SD-stöd.

Löfven kan röstas bort

Andreas Norlén har nu fyra försök på sig att föreslå en regeringsbildare som kan få riksdagens stöd. Om det inte lyckas återstår nyval.

Redan i morgon 09.30 kan Stefan Löfven röstas bort vid den obligatoriska statsministeromröstningen.

”Svårt att opponera”

Riksdagsarbetet för de 349 ledamöterna får en ovanligt trevande start i höst. Idag inleddes riksdagens motionstid där särskilt ledamöter från oppositionen brukar ta chansen att opponera mot regeringens politik.

– Det blir ju lite svårt att motionera då man inte har någon regering att motionera emot, konstaterar centerpartisten och tidigare ordföranden i LRF Ungdomen, Kristina Yngwe som har varit vice ordförande i miljö- och jordbruksutskottet i fyra år.

Pussel mellan partier

Förhandlingar om platserna i de olika utskotten pågår vid sidan om det politiska spelet om regeringsmakten. I nästa vecka kan det pussel som nu läggs inom och mellan partierna vara klarlagt, för utskottens del. Kristina Yngwe vet inte säkert vilket utskott hon erbjuds.

– Får jag sitta kvar i jordbruksutskottet så gör jag gärna det. Det är ju där mina hjärtefrågor ligger, säger Yngwe som även finns bland de utpekade kandidaterna till en ministerpost i en eventuell alliansregering.

Oklar höst

Oklarheten i regeringsfråga kommer till en början även att prägla arbetet i utskottet som under hösten kommer att upptas av bland annat budget och EU-frågor.

– Hösten är oklar på många sätt, för kommer man inte framåt i regeringsförhandlingarna så finns det ju ingen regering att arbeta emot, säger Kristina Yngwe.

Extrastöden kommer

Att torkdrabbade lantbrukare kommer att kunna ansöka om sina extrastöd på över 400 miljoner kronor under hösten är dock ställt utom allt tvivel. Den första delen av regeringens krispaket till bönderna i somras klubbades igenom av regeringen i en tilläggsbudget förra veckan.

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen