Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 18 juni 2018

Molstaberg lägger ned lammuppfödningen

Molstabergs ägare upphör med lammuppfödningen, men planerar på kort sikt inte att lägga ned fårverksamheten.

FOTO: Marianne Lindberg

Ägarna till Molstaberg meddelade tidigare att de skulle lägga ned fårverksamheten, efter vargangrepp och avslag på begäran om skyddsjakt. Tills vidare behåller Molstaberg sina får, meddelar ägarna nu, men några nya lamm kommer inte att födas upp.

– Tanken är att vi fortsätter. Vi har ett åtagande, att vi ska ha betande djur på de här markerna. Det skapar en mångfald och det är väldigt många andra djur som gynnas av att vi har betande djur och trampande klövar. Den mångfalden är något som vi verkligen behöver ha kvar i Sverige, säger Johan Lundgren, fårägare på Molstaberg, till SVT Nyheter Södertälje.

Flera vargangrepp

Gården hade utsatts för flera vargangrepp, men fick avslag från länsstyrelsen om skyddsjakt på varg. Länsstyrelsen påpekade samtidigt flera brister i stängslingen, som nu har åtgärdats. Den nya stängslingen har godkänts av länsstyrelsen.

LÄS OCKSÅ: Efter beslutet – Molstaberg lägger ner

Beklagar nedläggningen

Att lammproduktionen nu läggs ned anser Göran Åström är tråkigt, framför allt då det nu efter några års tid finns ett färdigt stängsel.

– Nu har man stängsel av hög kvalité på de här fantastiska markerna. Att då lägga ner gården, med hänvisning till rovdjursläget, är väldigt tråkigt, säger Göran Åström, miljödirektör på länsstyrelsen i Stockholm, till SVT Nyheter Södertälje.

Han tillägger:

– Om det skulle ske ett nytt vargangrepp med de stängsel de har i dag, och det är ytterst ovanligt att vargar tar sig förbi rovdjursavvisande stängsel, kan skyddsjaktsfrågan komma i ett helt annat läge.

LRF står bakom

LRF har ställt sig bakom Molstabergs överklagande av länsstyrelsens avslag om skyddsjakt på varg. Palle Borgström, ordförande för LRF, betonar att Molstaberg har följt den stängslingsplan som har upprättats efter överenskommelse med länsstyrelsen.

– Jag tycker det är viktigt att påpeka att lagen säger att man som djurägare ska ha stängsel för att hålla sina djur inne, men det finns inget stöd i lagen som säger att man måste hålla rovdjur ute, säger Palle Borgström, till SVT Nyheter Södertälje.

LÄS OCKSÅ: Fårsverige togs emot i Riksdagen

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen