Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 13 juli 2015

Mördarsniglar i rapsfälten

Spannmålet ser lovande ut men skörden dröjer ytterligare ett par veckor. Det stora samtalsämnet i sommar är sniglar. Både åkersniglar och mördarsniglar har hittats i rapsfält och rådgivarna uppmanar odlarna att hålla en extra koll inför hösten.

Både åkersnigeln (bilden) och mördarsnigeln ger sig på raps. Särskilt utsatt är lerjordar med grov och kokig struktur.
Bild 1/3Både åkersnigeln (bilden) och mördarsnigeln ger sig på raps. Särskilt utsatt är lerjordar med grov och kokig struktur. FOTO: Louis Vimarlund
Bild 2/3 FOTO: Göran Hartman
Både åkersnigeln (bilden) och mördarsnigeln ger sig på raps. Särskilt utsatt är lerjordar med grov och kokig struktur.
Bild 3/3Både åkersnigeln (bilden) och mördarsnigeln ger sig på raps. Särskilt utsatt är lerjordar med grov och kokig struktur. FOTO: Eva Mellqvist

Jordbruksverkets Växtskyddscentral i Linköping går i sitt nya växtskyddsbrev ut och varnar för sniglar, likaså växtodlingsrådgivarna i södra Sverige.

Den regniga sommaren har gynnat sniglarna och risken för skador i nysådd höstraps kan komma att bli stor. Centralen uppmanar odlarna att kontrollera läget inför hösten eftersom höstraps är mycket känsligt för angrepp. Särskilt utsatt är lerjordar med grov och kokig struktur som kan ge sniglarna skydd mot uttorkning.

Skåne:

– Vi behöver mycket mer solljus för att fotosyntesen ska fungera bra men i stort ser det ganska lovande ut för vete. Även för kornet är det bättre men skörd blir det inte än på ett par veckor, alltså senare än i fjol. Resultatet av klimatförändringarna med blöta somrar och varma vintrar håller också på att synas när det gäller insekter. Inte minst sniglarna trivs utmärkt och är ett växande problem. Jag har sett både åkersniglar och mördarsniglar i rapsfälten och det måste vi ta hänsyn till inför hösten, vi måste kanske ändra både på jordbearbetningen och senarelägga sådden, samt utnyttja bekämpningsmedel, säger Camilla Persson på Hushållningssällskapet i Borgeby.

Västergötland:

– Många har tagit första vallskörden men när det gäller andraskörden har regnet ställt till det och där är bilden mer splittrad. När det gäller spannmål ser det i grunden riktigt bra ut i år på åkrarna, men det är senare i år än ett normalår. Det lär dröja någon vecka till skörd. Svamparna finns men de flesta har nog behandlat färdigt så det kan nog klara sig. För rapsen dröjer det in i augusti. När det gäller höstrapsen finns stor risk för snigelangrepp och de bör behandlas med bekämpningsgranulat, säger Björn Roland, Hushållningssällskapet i Skara.

Örebro

– Det regnar i dag (på måndagen, red anm) och växer bra men skörden dröjer länge än häromkring. Vi har sett en del gulrost i vårvetet men det är i stort under kontroll. När det gäller rapsen så är bomullsmögel inget problem än men finns det får man klara med växtföljden, inte mycket att göra något åt nu. Däremot finns det en hel del sniglar, jag har inte sett så mycket men kollegor har. Ser man sniglar så är det värt att kolla läget med mjöl eller frukt som lockvara under en skiva, får man många sniglar under en natt bör man bekämpa dem, säger Martin Pettersson, Hushållningssällskapet i Örebro.

Uppland:

– Mycket regn men även kyla gör att svamparna hålls tillbaka. Både gulrost och brunrost finns och smyger sig uppåt men det är inget alarmerande ännu. Vi har även registrerat att det är ett riktig snigelår i år så det kan komma att bli ett problem för rapsen längre fram. Nu hoppas vi alla på sol, säger Line Strand, växtodlingsrådgivare på Hushållningssällskapet i Uppland.

Relaterade artiklar

Till toppen