Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 11 augusti 2018

Morgonrundan viktig rutin för att lyckas

Trottoarbonden Fredrik Nilsson seglade upp på förstaplatsen i WinPigs tio-i-topplista över bästa smågrisproducenter. Mycket av framgången kan han tacka nytt avelsmaterial och förmannen Tommy Axelsson för.

 Med nästan 30,9 producerade smågrisar per sugga och år hamnade Frederik Nilsson i mörkblå tröja och Tommy Axelsson i röd tröja i topp på Winpig-listan.
Med nästan 30,9 producerade smågrisar per sugga och år hamnade Frederik Nilsson i mörkblå tröja och Tommy Axelsson i röd tröja i topp på Winpig-listan. FOTO: Anders Ingvarsson

Med 30,9 producerade smågrisar per sugga och år tog hans företag Kialtsdal AB förstaplatsen på WinPigs topplista. WinPig är ett program som följer upp produktionen hos grisproducenter.

– Vi ska fira senare i sommar, jag får hitta på något. Att komma i topp är ju en konfirmation på att vi gör ett bra jobb. Det är roligt, säger Frederik Nilsson när han sitter i fikarummet med förmannen Tommy Axelsson, som är den som ansvarar för driften tillsammans med två andra anställda på Kialtsdal utanför Vinslöv. Själv har Fredrik Nilsson huvudansvaret för gyltorna på en annan gård och för ekonomi och personalfrågor.

– Min roll är att se till att Tommy och hans mannar kan göra ett bra jobb, säger han.

 Tommy Axelsson halmar i grisningsboxarna. – Målet är friska grisar och noll svältdöda.
Tommy Axelsson halmar i grisningsboxarna. – Målet är friska grisar och noll svältdöda. FOTO: Anders Ingvarsson

Ökar steg för steg

De senaste åren har produktionen på Kialtsdal ökat steg för steg. Tommy Axelsson menar att det nya avelsmaterialet TN 70 är en förklaring.

– Suggorna är bättre, har starkare ben och vi har halverat dödligheten sedan vi bytte avelsmaterial. Att vi var snabba med att byta avelsmaterial till 100 procent gjorde att vi kunde öka antalet smågrisar.

Han pekar också på att suggorna går i djupströbädd fram till en vecka före grisning som en framgångsfaktor. Ett djupströstall ligger i ett ombyggt kostall och kostnaderna för halmen betalar sig i form av mindre jobb och friskare djur.

– Suggorna får motion och starka ben. Sedan arbetar vi med strategisk halmning i grisningsboxarna. Hela boxen ska vara täckt med halm – det gör att smågrisarna slipper bli kalla, säger Tommy Axelsson som startar arbetsdagen med att gå runt och kolla i alla boxarna. Han flyttar på smågrisar för att utjämna kullarna och ser till att ingen smågris riskerar att svälta.

– Jag lägger en och en halv timme på det varje morgon. Jag har en nollvision för antalet svältdöda smågrisar. Problemet är inte att smågrisar liggs ihjäl utan att de svälter. Det ska inte ske här, säger han.

Tydliga rutiner

Morgonrundan är ett exempel på tydliga rutiner och mål.

– Vi försöker jobba på samma sätt hela tiden och det ger resultat. Tillsammans med nytt avelsmaterial har vi ökat med tre smågrisar per år och sugga. Det betyder 1200 fler smågrisar vilket innebär mycket för ekonomin, säger Frederik Nilsson, som inte har någon åkermark utan har allt fokus på grisarna och köper in allt foder.

– Växtodlingen lockar inte, jag gillar att jobba med djur och grisar är spännande, säger han.

Och – vilket inte är så vanligt – han är en riktig trottoarbonde.

– Så är det. Jag bor jag i en lägenhet inne i Kristianstad. När jag tagit av mig overallen och kört hem är jag ledig. Det är perfekt.

Topplista: WinPig smågrisproduktion

1. Frederik Nilsson, Kialtsdal.

2. Alf Söderlin och Annelie Hjalmarsson, Lövestad.

3. Erland och Ann Jakobsson, Ljungbyholm.

4. Johan och Torsten Thuresson, Löderup.

5. Anna och Örjan Bertilsson, Varberg och Daniel och Jennie Juneberg, Kalmar.

7. Jeanette och Hans Blackert, Skänninge och Anette och Fredrik Persson, Fjälkinge.

9. Lars-Erik Nilsson, Skänninge

10. Charlotte Önnestedt och Per Pålsson, Ödeshög

Topplista: WinPig slaktgrisproduktion

1. Önnerståhl Smågris AB, Eskilstuna.

2. Christer Hylander, Västerås.

3. Henrik Åkesson, Kristianstad.

4. Peter Karlsson, Götene.

5. Karin och Patrik Velander, Kvänum.

6. Inge och Siv Jonsson, Vara.

7. Lars och Jenny Carlsson, Vedevåg.

8. Per-Gunnar Palm, Mölltorp.

9. Jeanette och Hans Blackert, Skänninge.

10. Ingrid Erlansson och Torvald Carlsson, Gamleby

LÄS OCKSÅ: Medarbetarna viktigaste resursen på Esplunda gård

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen