Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 15 augusti 2018

MP vill satsa på bonus till bönder för biogastraktorer

Miljöpartiet vill satsa på en ny bonus till lantbrukare som väljer att gå över till bio- eller eldrivna traktorer och arbetsredskap. Satsningen ska driva på utvecklingen mot ett fossilfritt lantbruk.

FOTO: Istock/Bildbyrån IBL

Miljöpartiet vill förmå lantbrukare att lämna dieselberoende och köra sina arbetsredskap fossilfritt på biobränsle.

I ett nytt förslag vill miljöpartiet införa en bonus för de lantbrukare som byter ut sina gamla dieseltraktorer till nya som går att köra på biobränsle eller el.

Ska vara stöd utan straff

– Det finns teknik för biogastraktorer. Den bonde som vill vara med och leda den utvecklingen ska också kunna få ett stöd för det, på samma sätt som bilägare som köper en elbil i dag, säger språkrör Gustav Fridolin (Mp) till Expressen.

Bonusen ska betalas till de som väljer att övergå till fossilfritt, men det finns inget förslag på en straffskatt för de som fortsätter använda diesel- eller bensinfordon.

Flera incitament

Gustav Fridolin menar att det bör finnas flera incitament för lantbrukare att ställa om till biogas då man som lantbrukare kan tillverka biogasen själv.

– Mycket biogas tillverkas av gasen från gödselhögar eller jordbruksavfall. Det är därför det finns ett stort intresse för detta hos många bönder, säger han.

”Måste gå att vara bonde efter oljesamhället”

Miljöpartiet menar att satsningen behövs för att utvecklingen ska drivas på.

– Vi måste få i gång den här tekniken ordentligt. Och vi vet att vi måste öka den svenska självförsörjningsgraden av livsmedel, producera mer livsmedel och säkra att det finns sjyssta förutsättningar att vara bonde även efter oljesamhället, säger han.

Miljöpartiet vill också satsa tio miljoner för utvecklingen av eltraktorer.

LÄS MER: Läs mer nyheter om valet 2018LÄS OCKSÅ: Jonas Sjöstedt (V): ”Cap är inte effektivt och inte rättvist”

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen