Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 8 januari 2018

Munkorg till får ska minska ogräs i vingårdar

Får med munkorg kan vara den naturliga vägen till mindre ogräs i frukt- och vingårdar. Det menar grundaren bakom Wine Baa, munkorgen för får.

Korgen som är framtagen speciellt för får som betar i vingårdar ska hindra dem från att äta lövverk och frukt, men tillåta bete av gräs och ogräs.

Wine Baa är en australiensisk uppfinning och har tagits fram för att minska kostnaden för ogräsbekämpning hos landets vingårdar.

Får är vanligt förekommande i vingårdar världen över. Betandet håller nere ogräs och gör att vinodlaren kan minska sin ogräsbekämpning. Men under plantornas huvudsakliga växtperiod förvisas fåren från odlingen för att skydda plantorna från betesskador. Det ger vindruvsodlaren extra kostnader för ogräsbekämpning och fårbonden måste hitta andra beten under perioden.

Många användningsområden

Enligt uppfinnaren David Robertshaw har munkorgen tagits fram för att minska kostnaderna för att hålla efter gräs och ogräs, minska koldioxidutsläpp och herbicider och ge ökad produktivitet i vinodlingar.

Munkorgen fästs med grimma och har en öppen undersida. Samtidigt blockerar den djuret både framför och ovan nosen. Konstruktionen rör sig med hjälp av motvikt och fälls ned framför fårets nos när den höjer huvudet. När fåret sänker huvudet igen svingas korgen uppåt igen och lämnar utrymme för fåret att beta.

Enbart fantasin sätter gränser för hur korgarna kan användas. Det menar David Robertshaw som bland annat ser mark med ungskog och fruktträdgårdar som möjliga användningsområden för sin innovation.

LÄS MER: Spaning 2018: ”Fårbranschen står för det stora lyftet”

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen