Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 16 augusti 2018

Mycket låg förekomst av svampsjukdomen don

Ojämn mognad har medfört omfattande problem med grönskott i årets havreskörd. Förekomsten av mykotoxiner är däremot mycket låg.

 Svampsjukdomen don förekommer inte alls i speciellt stor utsträckning i årets spannmål, konstaterar Foder & Spannmål.
Svampsjukdomen don förekommer inte alls i speciellt stor utsträckning i årets spannmål, konstaterar Foder & Spannmål. FOTO: Johan Eklund

Det är branschorganisationen Foder & Spannmål som konstaterar att framför allt havren har drabbats av grönskott till följd av den besvärliga odlingssäsongen.

Noga med luftning och torkning

Den ojämna mognaden ger anledning till stor noggrannhet beträffande luftning, kylning och torkning av spannmålen.

Av de cirka 2 000 mykotoxinanalyserna som gjorts på prover från spannmålsmottagningar och på prover tagna ute i fält framgår en mycket låg förekomst av svampsjukdomen don, även om det noteras en svagt stigande tendens i sydvästra Sverige.

Räknar med stigande don-halter

Eftersom en hel del havre återstår att tröska och vi har haft ett omslag till ostadigare väder räknar Foder & Spannmål med att halterna kommer fortsätta att stiga om än från en låg nivå.

Det fåtal analyser som gjorts beträffande mykotoxinerna T-2/HT-2 och zearalenon visar också på mycket låga förekomster.

LÄS MER: För höga proteinhalter i kornet

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen