Gå till innehåll
laddar...
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 24 april 2014

"Något är galet"

Moderaterna lovar att bli mer aktiva när det gäller lantbruk och livsmedelsförsörjning, åtminstone de tre riksdagsledamöter som på torsdagen gästade grisuppfödaren Stellan Ericsson utanför Lidköping.

Över några smakprov av gårdens egen korv diskuterar M-politikerna Sten Bergheden, Christer Akej och Cecilie Tenfjord-Toftby lantbrukets framtid med grisuppfödaren Stellan Ericsson.
Över några smakprov av gårdens egen korv diskuterar M-politikerna Sten Bergheden, Christer Akej och Cecilie Tenfjord-Toftby lantbrukets framtid med grisuppfödaren Stellan Ericsson. FOTO: Göran Berglund

Sten Bergheden, Christer Akej och Cecilie Tenfjord-Tofteby lyssnade först till berättelsen om Lidgris, samarbetet mellan några skaraborgska grisbönder som efter 10 år fortfarande inte har gett tillräckligt med pengar över till nyinvesteringar.

– Detta trots att vi under en del av dessa år har legat i Sverigetoppen vad beträffar produktionen, säger Stellan Ericsson.

M-politikerna fick också höra varför Johan Andersson, granne till Stellan och son till en smågrisproducent, inte kommer att driva sin pappas verksamhet vidare.

– Vi bondebarn har lätt att skaffa jobb på andra håll och få betydligt bättre betalt. Jag arbetar mycket med entreprenad och i många fall är det jag som sätter priserna, förklarar Johan Andersson.

Stellan och Johan konstaterade hur grisgårdarna i trakten ställs tomma eller bara drivs vidare för att ägaren är ekonomiskt bakbunden av lån. Arbetstillfällen försvinner och kunskapen likaså.

– När jag går i pension är stallet 25 år och då bilar jag ned det. Grisuppfödningen blir en historisk parentes, säger Stellan Ericsson.

Därefter följde en lång och stundtals hetsig diskussion om djurskyddsregler, offentlig upphandling, EU-regler, skatter, handelsavtal och antibiotikaanvändning.

Moderaterna har den senaste tiden vaknat i lantbruksdebatten och ställer sig numera bakom en livsmedelsstrategi. De tre riksdagsledamöterna betonade att Anders Borgs famösa uttalande om svenskt jordbruks framtid får stå för honom.

– Vi har tagit ett stämmobeslut om att jämställa det svenska lantbrukets konkurrenssituation med den i övriga EU. När konkurrensutredningen är klar måste förslagen snarast sättas i verket, menar Sten Bergheden, själv lantbrukare utanför Mariestad.

Cecilie Tenfjord-Toftby är femte namn på Moderaternas lista i EU-valet. Hon är mäkta irriterad på hur det direktiv, som sedan 2001 gör det olagligt att kupera grissvansar, 13 år senare bara efterlevs i 3 av 28 medlemsländer.

– Då är det något som är galet. Man ska inte driva igenom direktiv som man sedan inte vågar sanktionera. Dessutom kapar de länder som glider undan åt sig marknadsandelar tack vare sin billigare produktion, säger Cecilie Tenfjord-Toftby.

Christer Akej, ledamot i miljö- och jordbruksutskottet, trodde inte på Stellan Ericssons förslag om att tvinga de som exporterar kött till Sverige att följa svensk djurskyddslagstiftning.

– Konsumenten måste övertygas. Sedan är det glädjande när Ica lovar att öka försäljningen av svenska livsmedel med 10 procent. Vi får tro att övriga handelskedjor följer efter, säger Christer Akej.

Sten Bergheden tryckte hårt på att Sverige måste bli bättre på export och i likhet med flera grannländer förhandla sig till ett frihandelsavtal med Kina.

– Jag tror att vår låga antibiotikaanvändning är det bästa försäljningsargumentet. Men det börjar bli bråttom nu. Om fallet får fortsätta kommer infrastrukturen kring köttuppfödningen att börja rasa ihop, menar Sten Bergheden.

Relaterade artiklar

Till toppen