Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 28 augusti 2016

Nappade på fiskodling

På en gammal gård i norra Skåne har marinbiologen Johan Ljungquist och vattenresursingenjören Mikael Olenmark byggt ett nytt fiskuppfödningskoncept. De tropiska fiskarna rödstrimma och afrikansk ålmal kommer snart att kunna konkurrera med den odlade laxen.

Johan Ljungquist och Mikael Olenmark i uppfödningsanläggningen. Här står 10 bassänger med fiskar i olika tillväxtstadier. Hela systemet är slutet och vattnet cirkuleras och renas. Trots att temperaturen i vattnet håller 28 grader hålls energiåtgången nere genom cirkulationen och med effektiva värmepumpar.
Bild 1/4Johan Ljungquist och Mikael Olenmark i uppfödningsanläggningen. Här står 10 bassänger med fiskar i olika tillväxtstadier. Hela systemet är slutet och vattnet cirkuleras och renas. Trots att temperaturen i vattnet håller 28 grader hålls energiåtgången nere genom cirkulationen och med effektiva värmepumpar. FOTO: Anders Kristensson
Rödstrimma är en tropisk fisk som lämpar sig väl för uppfödning. Den är både motståndskraftig och snabbväxande. Den klarar sig på en föda bestående av 90 % växter.
Bild 2/4Rödstrimma är en tropisk fisk som lämpar sig väl för uppfödning. Den är både motståndskraftig och snabbväxande. Den klarar sig på en föda bestående av 90 % växter.
Fisk 9. I kläckeriet växer ynglen upp innan de flyttas över i de stora bassängerna. Systemet här inne byggde Johan och Mikael om 7 gånger innan de var nöjda.
Bild 3/4Fisk 9. I kläckeriet växer ynglen upp innan de flyttas över i de stora bassängerna. Systemet här inne byggde Johan och Mikael om 7 gånger innan de var nöjda. FOTO: Anders Kristensson
Bild 4/4 FOTO: Anders Kristensson

Drygt hälften av all fisk vi äter i Sverige idag är odlad. Fiskodlingar till havs har stora problem med sjukdomar och miljöpåverkan. Fodret tillverkas av småfisk och bidrar till utfiskningen av världshaven. Nackdelarna är många.

Samtidigt är vattenbruk den snabbast växande livsmedelsnischen i världen, men Sverige har hamnat på efterkälke.

– Det är därför vi vill bidra med något nytt som är hållbart, berättar Johan Ljungquist. Vi ser ingen motsats mellan ekonomi och miljö, det gäller bara att se lösningarna.

Slutet system

Johan Ljungquist och Mikael Olenmark har konstruerat och byggt ett slutet system i sin fiskodling, där cirka 95 procent av vattnet återanvänds med hjälp av filter. Det som fastnar i filtrena går ut i en damm och blir till högvärdig gödsel.

– Det är detta som är kretsloppsloppstänket i vår anläggning och därför fungerar fiskuppfödning som ett perfekt komplement för jordbrukare som har användning direkt för gödseln, förklarar Johan Ljungquist. Miljöpåverkan blir minimal.

Det har gått i en rasande fart sedan de startade företaget Scandinavian Aquasystem 2013. Samma år köpte de gården i Tollarp och under ett år byggde de själva om ladugården, bytte tak, isolerade och installerade hela systemet av fiskbassänger, filter, pumpar och rör. Flera års planeringsarbete ligger bakom själva konstruktionen.

– Grundtanken har varit ”keep it simple and stupid”, berättar Johan Ljungquist. Ju mer teknik man blandar in, desto större är risken för fel.

– Och det viktiga är att hålla fokus på fiskarna och se till att de mår bra, tillägger Mikael Olenmark.

Tio bassänger

Inne i den ombyggda ladugården har båsen bytts ut mot tio bassänger med plats för 15 000 fiskar. Det kristallklara vattnet håller 28 grader, vilket gör att de växer fort. När foderautomaterna sprider ut pellets i bassängerna börjar vattnet koka. Födan består till 90 procent av växter och 10 procent är restavfall från fiskindustrin. De båda fisksorterna som Johan Ljungquist och Mikael Olenmark föder upp är både energieffektiva och mycket motståndskraftiga. Det blir ett kilo fisk på 1,1 kilo foder och inga mediciner används i förebyggande syfte.

Företaget har sakta byggt upp en kundkrets och nu säljs fisken i elva butiker runt om i Skåne.

Tekniken lanseras

De lanserar just nu tekniken, hela uppfödningssystemet, till lantbrukare som vill satsa på något nytt.

– Lönsamheten för många lantbrukare är dålig och vi vill ge landsbygden en chans att leva, säger Johan Ljungquist.

Genom ett licenssystem ska de leverera utrustning, kunskap, backup och tillståndsansökningar till intresserade lantbrukare. Marknadsföring och distribution kommer också att vara en del av konceptet. Under nästa år hoppas de kunna köra igång de första två licensanläggningarna hos två lantbrukare som de just nu förhandlar med.

Till hösten har Johan Ljungquist och Miakel Olenmark kört sin egen anläggning i två år. Just nu bygger de en ny uppfödningshall på 600 kvadratmeter. Här ska en förfinad version av det slutna uppfödningssystemet installeras med 18 bassänger.

 

Läs mer om fiskodlingen i Land Lantbruk nummer 35 som gavs ut i fredags.

Relaterade artiklar

Till toppen