Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 19 maj 2019

”När jag behöver styra den manuellt är det som att köra radiobil”

Trots stora farhågor tycks skraprobotarna efter en tids inkörning klara sig bättre än väntat. Men kostanden är fortfarande hög och för den som redan har en väl fungerande skraplösning finns det ingen anledning att byta.

 Patricia Ankarstrand jobbar med roboten Robert i Ogestads Ladugård i Gamleby. ”Det är lätt och när jag behöver styra den manuellt är det som att köra radiobil. Trots att jag är lite teknikrädd har jag inte haft några problem”, säger hon.
Patricia Ankarstrand jobbar med roboten Robert i Ogestads Ladugård i Gamleby. ”Det är lätt och när jag behöver styra den manuellt är det som att köra radiobil. Trots att jag är lite teknikrädd har jag inte haft några problem”, säger hon. FOTO: Tindra Englund

Ogestad egendom Valstad köpte en skraprobot redan 2017. För dem var valet enkelt eftersom de hade behövt bygga om hela ladugården om de i stället skulle ha valt att använda sig av en traditionell skrapa. 

– Det är en gammal uppbunden ladugård och de modifieringar vi fick göra för att få till det här var inget mot dem vi skulle ha fått göra om vi skulle ha in skrapor, säger Henrik Jonsson på Ogestad egendom Valstad.

Fungerar bra

För Patricia Ankarstrand som jobbar i Ogestads Ladugård i Gamleby tillsammans med roboten ”Robert” fungerar det bra.

– Det är lätt och när jag behöver styra den manuellt är det som att köra radiobil. Trots att jag är lite teknikrädd har jag inte haft några problem, säger Patricia Ankarstrand.

Roboten sköter sig i stort sett själv men en gång i veckan ger hon den ett ”bad” och skrubbar av den gångna veckans gödsel. Övrig tid kör Robert runt i ladugården enligt sina förprogrammerade rundor, dygnet runt, året runt.

Sprutar vatten

Robert är en Lely Discovery Collector och han sprutar ut vatten som löser upp dyngan och suger sedan upp den. Mellan varje körning kör han till sin laddstation som är ett inbyggt bås med ett hål i, där töms dyngan ner i kulverten och roboten laddar sina batterier samt fyller på med vatten.

Men även om det fungerar bra nu så krånglade roboten en del i början, innan man fick ordning på de inställningar som krävdes.

 En gång i veckan får "Robert" ett bad. Övrig tid kör den sina förprogrammerade rundor i ladugården.
En gång i veckan får "Robert" ett bad. Övrig tid kör den sina förprogrammerade rundor i ladugården. FOTO: Tindra Englund

Så väljer du skraprobot

Det finns i dag flera olika skraprobotar på marknaden och vilken robot som passar just ditt stall beror bland annat på hur det är byggt – om det är byggt med många breda eller smala gångar – och vilket strö du använder. 

Här är andra faktorer att tänka på:

– Om golvet är väldigt ojämnt är det viktigt att välja en skraprobot med flexibel gummiskrapa.  

– Om du har ett stall som är till största delen öppet och där gödsel riskerar att torka in på sommaren är det smart med en robot som rengör även med vatten.

– Om man använder stora mängder halm eller halm med långa strån behöver skraproboten ha en viss tyngd för att få ner halmen mellan spalten och undvika att den fastnar. Det samma gäller sand. 

– Resultatet varierar utifrån vilka rundor och hur ofta roboten kör. Om den har för få rundor så finns det en risk att det blir stora gödselhögar och intorkat gödsel som är svårare för roboten att hantera.

– Skraproboten bör köra oftare på de ställen i stallet som är avgörande för att hålla sängbåsen rena.  

Källa: SEGES Farmtest av skraprobotar, Paulina Lingers, djurhälsoveterinär på Växa Sverige

Ta höjd för strul

Liknande problem drabbade även David Parhans och Lisa Alftas gård i Hälsingland när de köpte in sina två skraprobotar. Deras tips till den som funderar på att skaffa en robot är därför att man gör det när man har tid med lite strul.

– Vi hade problem med drivmotorerna men framförallt hur de la rutterna och hur den tog kurvor. Men sedan fick de hit någon specialist från Holland som kikade på det och nu fungerar det bra, säger David Parhans.

 – Det händer oftare att jag ser korna bli rädda för eller klämmer sig på skraporna, än på skitroboten, säger veterinär Paulina Lingers.
– Det händer oftare att jag ser korna bli rädda för eller klämmer sig på skraporna, än på skitroboten, säger veterinär Paulina Lingers. FOTO: Tindra Englund

Tydliga fördelar

Enligt Paulina Lingers, djurhälsoveterinär på Växa Sverige, är det viktigaste att man väljer en lösning som passar det stall man har. Hon menar att en välfungerande traditionell skrapa gör lika rent, men trots det ser hon tydliga fördelar med roboten.

– Du slipper vändplatser, där skrapan vänder och där det ofta bildas en skitplats som måste skrapas manuellt eftersom roboten förr eller senare även kommer till det skitigaste hörnet och tar bort det.

Mindre rädda

Dessutom fungerar även skraprobotens samspel med korna förvånansvärt bra, enligt henne.

– De ser ju att det kommer en liten kula åkande och jag upplever nästan att de har mer problem av skraporna. Det händer oftare att jag ser korna bli rädda för eller klämmer sig på skraporna, än på skitroboten, säger Paulina Lingers.

 GEA SRone
GEA SRone FOTO: GEA
 Lely
Lely FOTO: Lely

Skraprobotar på marknaden

GEA, SRone 

Kapacitet: 6 000-8 600 m2/dag eller ca 230 kor. 

Antal programmerbara rundor: 1

Körhastighet: 4 m/min. 8 m/min vid manuell styrning.

Uppladdningstid: 6 h ger 18 h körtid.

Pris exklusive moms: ca 180 000 kr.

GEA, SRone+

Kapacitet:  6 000-8 600 m2 per dag eller ca 230 kor.

Antal programmerbara rundor: 5

Körhastighet (m/min) 5-8 vid manuell styrning upp till 14m/min.

Uppladdningstid: 6 h/18 h körning

Pris ex moms: ca 190 000 kr.

JOZ; JT200 EVO (med och utan vattenspray)

Möjlighet till vattenspray via två eller fyra munstycken fram och bak. Tanken fylls på automatiskt och har en kapacitet på 100 liter.

Kapacitet: 10 800 m2 per dag.

Antal programmerbara rundor: Oändligt

Körhastighet (m/min): 5.

Uppladdningstid: minst 4 h/18 h körning.

Pris exklusive moms: ca 190 000 kr.

Lely 90SW och 90S (med och utan vattenspray) 

SW modellen kan spraya vatten ur två munstycken. Har en vattentank på 30 liter.

Kapacitet: 918 m2/dag, ca 240 kor.

Antal programmerbara rundor: 16.

Körhastighet (m/min): 10 till 18. 

Uppladdningstid: Max 6 h. 

Maximal körtid på en uppladdning: 4 h.

Pris, ex. moms: 90S: 163 000 kr, 90SW: 190 000 kr.

Lely; Collector 120 

Fungerar både på betonggolv och spaltgolv. Kan spraya ut vatten både fram och bak ur två munstycken och har en kapacitet på 70 l.

Kapacitet: 500 m2, ca 100 kor.

Antal programmerbara rundor: 16.

Körhastighet (m/min) 6-12.

Uppladdningstid (h) Max 6 h.

Maximal körtid på en uppladdning: 4 timmar 

Pris, ex moms: ca 248 000 kr.

Mirobot 3.0; Set på EuroTier 

Skraprobot för fasta golv som kan hantera stora mängder gödsel och halm.

Kapacitet: Ska kunna skrapa upp till 100 m fast golv, 14 gånger dagligen. 

Körhastighet (m/min): 4.

Uppladdningstid: okänt.

Maximal körtid på en uppladdning: okänt.

Pris ex. moms: ca 211 000 kr 

PriBot; Set på EuroTier 

Kompakt modell som klarar smala passager. Beräknad efter smala spalter och spalter med gummibeläggning.

Kapacitet: Okänd.

Körhastighet (m/min) 4.

Uppladdningstid: 6 h.

Maximal körtid på en uppladdning: 18 h

Pris: Okänt

Källa: SEGES Farmtest av skraprobotar.

LÄS MER: Fossilfritt på gården – här är de eldrivna maskinerna

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Till toppen