Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Ledare 24 november 2017

När polisen är maktlös visar LRF sin styrka

Ska verkligen demonstrationsrätten gälla vid enskildas bostäder och företag, undrar Kerstin Davidson i veckans ledare.

Det här är en ledarartikel skriven av Land Lantbruks ledarskribenter. Land Lantbruk är LRFs medlemstidning och partipolitiskt obunden.

 Minkfarm.
Minkfarm. FOTO: Staffan Gustavsson

De fyra djurrättsaktivisterna dömdes 2014 till fängelse för olaga hot, intrång, mordbrand och gravskändning, allt riktat mot en företagare i Västergötland som avsåg att starta en minkuppfödning. Nu har de avtjänat sina straff och är ute igen. Det märks, tyvärr.

På nyhetsplats berättar Land Lantbruks Göran Berglund om den omfattande förföljelsen och trakasserierna mot en minkgård i Falkenberg. Centralfigurer i den grupp aktivister som hemsöker djurägaren är just två av de tidigare dömda förövarna.

I de här individernas förvridna föreställningsvärld helgar ändamålet medlen. På så vis liknar deras verksamhet andra yttringar av politisk extremism, där man med hot och våld försöker skrämma fram en önskad förändring.

Någon medkänsla med det utvalda offret är inte att vänta från djurrättsaktivisternas sida, enligt deras uppfattning är ju djurägaren en djurplågare som förtjänar trakasserierna. Att den verksamhet de förföljer är laglig är betydelselöst för dem, i deras trånga värld är de flesta likasinnade som alla omfattar den alldeles egna moralen.

Det sorgliga är att polisen inte tycks ha möjlighet att ingripa. Läs debattartikeln från Carl Jonson, LRF Halland. Naturligtvis är det anmärkningsvärt att LRF måste uppmana polisen att ta reda på identiteten på de maskerade aktivister som kedjat fast sig vid gårdens stängsel.

Samtidigt är förstås yttrande- och demonstrationsfrihet grundläggande i en demokrati. Men ska verkligen demonstrationsrätten gälla vid enskildas bostäder och företag? Kristina Yngwe, c, har i en motion till riksdagen föreslagit en ändring i brottsbalken för att det ska bli möjligt att stoppa sådant missbruk av yttrandefriheten. Det är ytterst rimligt, det som nu sker i Falkenberg handlar inte om demokratiska fri- och rättigheter utan om regelrätt förföljelse av en enskild.

Om polisen är förhindrad att ingripa visar i alla fall LRF sin styrka i det här skeendet. LRF har ett unikt nätverk landet över, det gör att man snabbt kan kalla samman människor till stöd för den som drabbas. Vid minkgården i Falkenberg har LRF:are återkommande samlats vid gården för att visa att man står bakom djurägaren. Det är stort och ovärderligt.

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen