Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 22 juni 2018

Närmaste tiden avgör årets honungsskörd

En varm och torr vår har gjort att många nektarproducerande blommor redan blommat ut, till honungsbinas nackdel.

 Många vilda växter har blommat ut.
Många vilda växter har blommat ut. FOTO: Ann Lindén

Förra året led de finska, liksom de svenska, bina av det kalla sommarvädret och kom knappt ut ur sina kupor. Det ledde till att honungsskörden blev dålig, och även i år riskerar den att bli knaper.

Men nu är det i stället värmen, som i sig är en god förutsättning för honungsproduktion, som har ställt till det. Det är nämligen många nektarproducerande växter som redan har blommat ut och jorden är allt för torr. Det skriver Svenska Yle.

Avgörande veckor

För att honungsskörden ska bli riklig ska vädret vara lagom varmt och fuktigt vid rätt tid för att olika nektarproducerande växter ska blomma.

– Hur vädret blir några veckor framöver är en avgörande faktor för hur honungsskörden blir, säger biodlaren Christian Storm från Malax.

Odlingsväxter lockar

Men när de vilda blommorna har blommat ut beger sig bina till odlingsväxter, som ryps och raps, och särskilt i år är bina beroende av de gula fälten.

Efter att rapporter har visat att neonikotinoider, som används i vissa växtskyddsmedel, är skadligt röstade EU i mars ja till förslaget att begränsa användningen.

LÄS MER: EU-parlamenter röstade ja till förbudet

Men enligt biodlaren Christian Storm kan förbudet paradoxalt nog påverka bina negativt, eftersom odlare blir mer tveksamma till att odla raps, då risken är större att odlingen blir förstörd när neonikotinoider inte får användas för att skydda mot insekter.

– Om ryps- och rapsodlingarna minskar mycket så påverkar det också honungsskörden, så förbudet ger både plus och minus, säger han.

LÄS MER: EU-förbud mot tre växtskyddsmedel

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Till toppen