Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 26 september 2019

Naturvårdsverket: Kostnader för vildsvinsskador ska halveras

Om fem år, 2025, ska lantbrukets kostnader för vildsvin ha halverats till 500 miljoner kronor. För att nå dit föreslås bland annat att jakten fokuseras på hondjur och att utfodringen upphör.

 Vildsvinen orsakar varje år skador i lantbruket för cirka 1 miljard kronor.
Vildsvinen orsakar varje år skador i lantbruket för cirka 1 miljard kronor. FOTO: Mostphotos

Naturvårdsverket har presenterat ett förslag till en ny förvaltningsplan för vildsvin som ska ersätta den som skrevs 2010.

– Det här förslaget innehåller konkreta mål, till exempel att kostnaderna för jordbruket ska halveras. Naturvårdsverket säger inte längre att vildsvinstammen ska minskas utan att skadorna ska minska, säger Anders Wetterin, jakt- och viltexpert på LRF.

Påverkansarbete

Det här förslaget kommer i samma veva som Livsmedelsverket lämnat sitt förslag på hur man ska kunna förenkla avsättningen av svenskt vildsvinskött på marknaden med bibehållen livsmedelssäkerhet.

– Det börjar hända saker. Det har känts som att vi har ropat i öknen, men trägen vinner. Även om det här är förslag som politikerna ska ta beslut om så är vi en bit på väg, säger Anders Wetterin.

Ansvar hos markägare och jägare

Naturvårdsverkets förvaltningsplan ska förenkla samverkan mellan myndigheter som hanterar frågor om vildsvin gemensamt. Ansvaret för förvaltningen ligger i första hand hos markägare och jakträttsinnehavare.

Fakta: Mål för vildsvinsförvaltningen 2025:

Antalet viltolyckor med vildsvin inblandade har blivit färre än 3 000 per år.

Skadekostnader i jordbruket har halverats till mindre än 500 miljoner kronor per år .

Skador har minskat på enskilda och offentliga anläggningar såsom trädgårdar, idrottsanläggningar och kyrkogårdar.I förslaget konstateras att det är ökat jakttryck som krävs för att minska stammen. Det effektivaste sättet att minska på stammen är att fokusera på suggor och gyltor, särskilt under perioden oktober till december. Under denna period har färre suggor smågrisar och det är därmed mindre riska att skjuta sugga med smågrisar.

Utfodring onödigt

Naturvårdsverket är också tydligt med att utfodringen är onödig och inte ska ske: ”När det gäller vildsvin är utfodring för deras överlevnad överflödig och bör därför undvikas” skriver man i förvaltningsplanen. Om utfodring sker, till exempel i avhållande syfte, ska endast spannmål baljväxter och majs användas.

I förslaget är man också tydlig med att det är viktigt att det finns en målsättning med hur många vildsvin som ska skjutas.

Läs mer: Livsmedelsverket vill förenkla försäljning av vildsvinskött

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen