Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 17 januari 2018

Naturvårdsverket vägrar göra upp i godo

Markägare som drabbats av Hornborgasjöns restaurering måste väcka talan i domstol för att kunna få ut någon ersättning. Naturvårdsverket vägrar gå LRF till mötes och göra upp i godo.

 Hornborgasjön.
Hornborgasjön. FOTO: Claes Jacobson
 Mötet om utvärderingarna av Hornborgasjöns restaurering lockade ett drygt 100-tal personer. De fick bland annat veta att Naturvårdsverket inte tänker ta några egna initiativ till ytterligare skadereglering.
Mötet om utvärderingarna av Hornborgasjöns restaurering lockade ett drygt 100-tal personer. De fick bland annat veta att Naturvårdsverket inte tänker ta några egna initiativ till ytterligare skadereglering. FOTO: Göran Berglund

I fyra fall har markägare vunnit mål mot Naturvårdsverket om oförutsedda skador med anledning av Hornborgasjöns restaurering. Det har handlat om sexsiffriga belopp och myndigheten har dessutom fått bekosta motpartens rättegångskostnader.

Nu står uppskattningsvis ytterligare ett 20-tal markägare på tur. Talan måste vara väckt innan 2021 års utgång men för att undvika dyrbara och tidsödande domstolsprocesser har LRF Västra Götaland begärt att Naturvårdsverket ska sköta skaderegleringen på eget initiativ.

Tydligt besked

Men beskedet från generaldirektör Björn Risinger var tydligt när Naturvårdsverket i måndags kväll bjöd in till offentligt möte med anledning av de utvärderingar som gjorts av restaureringen. Markägarna tvingas även framledes att driva sin talan i domstol.

– Vi är inte de främsta att hantera ärenden i vattenmål och därför blir domstolsprövning en bättre ordning för båda parter. Vi har inte den bästa kompetensen, menar Björn Risinger.

 Björn Risinger, generaldirektör för Naturvårdsverket, vill inte gå LRF till mötes och göra upp i godo med drabbade markägare runt Hornborgasjön. Enskilda måste driva sin sak i domstol.
Björn Risinger, generaldirektör för Naturvårdsverket, vill inte gå LRF till mötes och göra upp i godo med drabbade markägare runt Hornborgasjön. Enskilda måste driva sin sak i domstol. FOTO: Göran Berglund

LRF tycker att beskedet rimmar illa med Risingers uttalande om att Naturvårdsverket vill göra rätt för sig.

– Björn Risinger ger själv det bästa argumentet för att göra upp i godo, nämligen att ämnet är så himla komplicerat att det ofta leder till att den enskilde inte törs driva sin sak av rädsla för att lida ekonomisk skada, säger Jan Landström, regional tjänsteman på LRF.

Medvetna om missnöjet

Det är dokumenterat i tidigare prövningar att Naturvårdsverket inte klarat av att hålla nivån som anges i vattendomen samt att jordbruksmark har tagit skada.

– Vi är medvetna om att det finns ett missnöje med ersättningen, att det som betalades ut från början var otillräckligt. Men vår uppfattning är att det bästa är att enskilda får driva sina anspråk i domstol, bland annat för att det kan finnas kopplingar till tidigare ersättningsmål, säger Björn Risinger.

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen