Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 13 juli 2017

Nedskräpning ett problem för markägare

Nio av tio markägare uppger att nedskräpning i naturen är ett problem. Det visar en undersökning från Håll Sverige Rent.

FOTO: Mostphotos

Nedskräpning i naturen har blivit ett problem för många markägare. Enligt en studie från Håll Sverige Rent uppger nio av tio markägare att nedskräpning på deras marker är vanligt förekommande. Det handlar främst om nedskräpning med förpackningar men även dumpning av sopor förekommer.

– Att människor skräpar ner i naturen är ett problem, inte bara för djur och natur utan också för de människor som vill nyttja allemansrätten. Vi ser att allt fler markägare väljer att sätta upp bommar och på andra sätt begränsa för människor att ta sig ut i skog och mark, säger Anna Grundén, projektledare på Håll Sverige Rent, i ett pressmeddelande.

Drabbad markägare

Ingemar Evaldsson är markägare i Linneryd och har, likt många andra markägare, stött på problem med nedskräpningen på flera ställen.

– Det handlar om nedskräpning framför allt nära vägar där folk har slängt stora säckar med skräp eller slängt matrester, säger Ingemar Evaldsson.

Han tror att det handlar om bekvämlighet och dålig omtanke för naturen.

– Jag tror att folk är lata och i stället för att hitta en container så dumpar man skräp rakt ut i naturen. De här människorna bryr sig helt enkelt inte om naturen.

Men trots problemen med nedskräpningen så tycker Ingemar Evaldsson att det är viktigt att värna om allemansrätten.

– Folk måste få kunna röra sig hur de vill. Men själva nedskräpningen och dumpningen hade vi kunnat klara oss utan, säger han.

Läs även: Skog och mark är inte ingenmansland (Land Lantbruk)Läs även: Ny sensor varnar för skräp i fodret (Land Lantbruk)

Vanligaste nedskräpningen i naturen:

Mat-/dryckesförpackning/mugg

Plastpåse/plast övrigt

Läsk/ölburk

Godis-/snacks-/glassförpackning

Cigarettfimpar

Fakta: Håll Sverige Rent

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen