Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 28 augusti 2018

”Nej, nu vill jag ha svar Bucht”

Lantbrukaren Tina Rudolphson vill ha svar på om stödpengarna till lantbruket efter sommarens torka kommer att kunna betalas ut år. Jordbruksverket generaldirektör säger att pengarna kommer.

 Lantbrukaren Tina Rudolphson vill ha svar på om stödpengarna till lantbruket efter sommarens torka kommer att kunna betalas ut år.
Lantbrukaren Tina Rudolphson vill ha svar på om stödpengarna till lantbruket efter sommarens torka kommer att kunna betalas ut år. FOTO: Mostphotos

I en debattartikel i Expressen frågar lantbrukaren Tina Rudolphson om de 400 miljoner som regeringen lovat som stöd till torkdrabbade lantbrukare verkligen kommer att betalas ut från Jordbruksverket i år.

”Under sommarens svåra torka lovade Sven-Erik Bucht 460 miljoner till oss bönder. Nej, nu vill jag ha svar Bucht. Får vi pengarna som du lovade eller var det bara tomma löften? Kommer de som utlovat i höst eller kan du erkänna att du ljugit en hel yrkeskår i ansiktet?” skriver hon.

”Ta ert ansvar Ica”

Samtidigt ger hon skarp kritik till livsmedelsbranschen. Hon poängterar att skillnaden i priset på fläsk till en svensk grisproducent jämfört med priset till en dansk grisproducent är 3 kronor till svenskens fördel. Trots det är prisskillnaden i butik betydligt större.

”Ta ert ansvar och sänk era marginaler, Ica. Vackra ord ger er inte mitt förtroende när jag vet att lantbrukare går under”, skriver hon.

LÄS MER: Borgström: ”Inget tyder på att pengarna inte skulle komma”

Jordbruksverket: ”Det stämmer inte”

Jordbruksverket generaldirektör Christina Nordin skriver i ett debattsvar att uppgifterna om att Jordbruksverket inte kommer att betala ut krispengarna i år inte stämmer.

Hon skriver att myndigheten kommer att betala ut pengarna på enklast möjliga sätt och att pengarna kommer att komma till lantbrukarna innan årets slut.

”Tina Rudolphson gör också en parallell med hanteringen av de årliga EU-stöden och sena utbetalningar av vissa stöd. Vi börjar komma ikapp med den hanteringen. 99 procent har betalats ut av stöden från 2015–2017. Den procent som inte är utbetald ännu har högsta prioritet och kan fullt ut börja handläggas inom kort”, skriver Nordin i sitt debattsvar.

LÄS MER: Jordbruksverket lovar krispengar senast till julLÄS OCKSÅ: 1,2 miljarder i krispaket till lantbrukareLÄS MER: Bucht stärker Jordbruksverkets ledning – ska säkra stödutbetalningar i tidLÄS OCKSÅ: Bucht vill inte se förskott på direktstöden

Relaterade artiklar

Till toppen