Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 9 maj 2019

Nematodlaboratoriet upphör med sin analysverksamhet

Nematodlaboratoriets analysverksamhet i Alnarp bär sig inte ekonomiskt och nu kommer proverna i stället att skickas utomlands.

Forskning och rådgivning fortsätter dock som vanligt, enligt forskningschef Åsa Olsson Nyström.

 Forskning och utveckling kring nematoder kommer att fortsätta på Nematodlaboratoriet, men analysverksamheten ska flyttas utomlands. På bilden potatisar som är skadade av stubbrotsnematoder som överfört virus.
Forskning och utveckling kring nematoder kommer att fortsätta på Nematodlaboratoriet, men analysverksamheten ska flyttas utomlands. På bilden potatisar som är skadade av stubbrotsnematoder som överfört virus. FOTO: Nematodlaboratoriet

– Vi kommer fortsatt att jobba med forskning och utveckling kring nematoder, men när det gäller att analysera större mängder prover kommer vi anlita de stora laboratorierna i Holland och Belgien, säger Åsa Olsson Nyström.

Dyr verksamhet

Att proverna skickas utomlands beror på att laboratorieverksamheten är väldigt kostsam och behöver dyrbar utrustning.

– Vi har en låg omsättning, med ett litet antal prover, så det har varit svårt att få ekonomi i den biten.

Prover kan skickas in som vanligt

För lantbrukarna kommer det dock inte innebära någon skillnad; man lämnar in sina prover till Nematodlaboratoriet, som sedan skickar dem vidare utomlands.

– För lantbrukare kommer det fortfarande vara möjligt att få kunskap och rådgivning, och de kan vända sig till oss för att få hjälp med analyser.

Helheten går förlorad

Men det är ändå synd att förlora helheten, anser Åsa Olsson Nyström.

– Det är en viktig problematik kring nematoder för lantbrukarna, och även för myndigheterna i och med nya konstaterade fall av karantänsskadegörare i landet. Så visst hade det varit önskvärt att ha ett diagnostiskt labb, och behålla den biten med specialkunskaper kvar i Sverige. Men under rådande läge är det inte möjligt. För att bevara kunskapen krävs gemensamma insatser av flera intressenter.

LÄS MER: Odlare rustar sig mot nematodernaLÄS MER: Svamp som bekämpningsmedel mot nematoder

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen