Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 4 september 2018

Nio blev åtta på LRF Ungdomens extrastämma

Åtta av de nio ledamöterna i LRF Ungdomens riksstyrelse valdes om under en extrastämma i måndags kväll. Susan Larsson från Skaraborg har efter interna stridigheter förklarat att hon inte längre vill ingå i styrelsen och hennes plats står nu tom.

 Emilia Astrenius Widerström valdes om till ordförande för LRF Ungdomen.
Emilia Astrenius Widerström valdes om till ordförande för LRF Ungdomen. FOTO: Ann Lindén

Konflikten har pågått sedan LRF Ungdomens ordinarie stämma i mars i år. Susan Larsson förklarade i en intervju med Land Lantbruk i juli att hon är kritisk till ordförande Emilia Astrenius Widerströms och vice ordförande Simon Wanckes sätt att leda det interna arbetet.

Susan Larsson har inte deltagit i styrelsearbetet efter den ordinarie stämman.

Från nio till åtta ledamöter

Parterna har inte lyckats överbrygga samarbetssvårigheterna och på måndagskvällen hölls därför en extrastämma med styrelsen på plats i LRF-huset i Stockholm och fullmäktigeledamöterna uppkopplade på distans.

PREMIUM-LÄSNING: De tävlar om att bli landsbygdsminister

I enlighet med valberedningens förslag omvaldes hela styrelsen fram till riksstämman 2019 med undantag för Susan Larsson. Antalet ledamöter minskades därmed från nio till åtta.

Emilia Astrenius Widerström och Simon Wancke fick förnyat förtroende som ordförande respektive vice ordförande.

”Ny person skulle störa arbetsron”

Valberedningens representant, Magnus Karlsson, sade att utgångspunkten har varit att ge styrelsen arbetsro och en möjlighet att samla sig efter de senaste månadernas motsättningar.

– Att sätta in en ny person skulle störa den arbetsro vi vill åstadkomma, kommenterade han valberedningens förslag att inte ersätta Susan Larsson.

 Susan Larsson väljer att lämna LRF Ungdomens styrelse.
Susan Larsson väljer att lämna LRF Ungdomens styrelse. FOTO: Anna-Lena Holm

En representant för LRF Ungdomens styrelse i Västmanland uttryckte under extrastämman en känsla av att vara överkörd och efterlyste en motkanditat till Emilia Astrenius Widerstöm på ordförandeposten. Något sådant förslag hade dock inte kommit in.

– Jag känner ett visst vemod för att ha svikit medlemmarna och organisationen i det här som har hänt. Samtidigt är jag lättad och otroligt taggad för att som ordförande nu fortsätta att jobba för medlemmarnas bästa, sade Emilia Astrenius Widerström till Land Lantbruk efter extrastämman.

Hon beskrev vägen fram till gårdagskvällens stämma som både rörig och omtumlande.

– Jag hoppas att det här inte har skadat LRF Ungdomen. Däremot förstår jag att regionerna och styrelserna där är besvikna på oss. Jag önskar att de är öppna för att bygga relationer och känner att de när som helst kan prata med oss i riksstyrelsen.

FAKTA: LRF Ungdomens riksstyrelse

– Emilia Astrenius Widerström, Skaraborg

– Marit Bohlin, Östergötland

– Annica Andersson, Skåne

– Annika Hägglund, Halland

– Erik Johansson, Norrbotten

– Hanna Johansson, Skaraborg

– Simon Wancke, Jönköping

– Anton Öhrlund, Västernorrland

LÄS MER: Extrastämma efter konflikt inom LRF Ungdomens styrelsePREMIUM-LÄSNING: ”Vi når inte målen om vi inte samarbetar”

Relaterade artiklar

Till toppen