Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 25 mars 2011

Njut Earth hour med bivaxljus

På lördag uppmanas världen att släcka ljuset mellan 20.30 och 21.30, som en signal till världens beslutsfattare att ta klimatfrågan på allvar. Men att ersätta lampan med ett paraffinljus blir en skenbar miljövinst.

Bivaxljus - miljövänligaste alternativet om man vill njuta levande ljus.
Bivaxljus - miljövänligaste alternativet om man vill njuta levande ljus.

Att kura skymning helt utan ljus är definitivt det bästa sättet att delta i Earth Hour nu på lördag. Vill du ha ljus, tänd helst ett klimatneutralt ljus tillverkat av bivax, så stöder du både biodlare och jordbrukare.

Den som väljer att tända ett paraffinljus bidrar tvärtom till världens utsläpp av koldioxid. Paraffin är nämligen en petroleumprodukt. Minde negativ inverkan har däremot stearinljus, som är tillverkade av vegetabiliska fetter.

På marknaden finns även en rad olika ljus tillverkade av en blandning av stearin och paraffin. Men det miljövänligaste alternativet för den som vill tända ett ljus är alltså bivaxljus.

Paraffin är en raffinerad oljeprodukt. Paraffinljus är tåliga och brinner bra men är känsligare för varma och soliga lägen.

Stearin tillverkas av animaliska och/eller vegetabiliska fetter. Stearin är hårdare och gör ljusen tåligare för högre temperaturer, de kroknar inte av solljus.

Kompositionsljus: För att stöpa ljus väljer man ofta en blandning av stearin och paraffin. De fina brinnegenskaperna hos stearinet samt den längre brinntiden hos paraffinet gör att kompositionsljus är både tåliga och brinner med klar låga.

Bivaxljus kan enkelt tillverkas av vaxkakeplattor som lindas runt en veke. Bivax är till 100 procent en naturprodukt tillverkad av bina.

Relaterade artiklar

Till toppen