Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 15 oktober 2018

Nordens spannmålsskördar sämst i EU

Norden och de baltiska länderna har drabbats värst av torkan inom EU. Spannmålsskörden blev i de här länderna mellan 22 och 42 procent lägre än 2017.

 Spannmålsskörden i EU minskar 12,2 procent jämfört med 2017.
Spannmålsskörden i EU minskar 12,2 procent jämfört med 2017. FOTO: Tina Andersson

Det är den europeiska bondeorganisationen Copa-Cogéca som har ställt samman en skördeprognos för 2018. Värst drabbat av de nordiska länderna är Danmark med ett skördetapp på 38 procent jämfört med 2017. I år skördades endast 6,2 miljoner ton spannmål i Danmark.

Nordeuropa sämst skördar

Tydligt är att Nordeuropa, och då framför allt Norden och de baltiska länderna, som drabbats allra värst av torkan inom EU. Finland har en skördeminskning på 32 procent och i Sverige är minskningen 22 procent.

LÄS MER: FAO sänker prognos för vete

Procentuellt sett drabbades Lettland värst med en minskning med 42 procent. Men det är å andra sidan ett land med liten spannmålsareal. Totalskörden blev i år 1,6 miljoner ton.

Tyskland stort tapp

I det stora spannmålslandet Tyskland där man i år skördade 36,3 miljoner ton blev minskningen jämfört med 2017 20,3 procent. Frankrike har klarat sig bättre. En skörd på 63 miljoner ton vilket är en minskning med 7,5 procent jämfört med 2017.

LÄS MER: Spannmålsskörden minskar med 25 procent

I Sydeuropa har man däremot inte alls samma skördeminskningar. Spanien till exempel tog en skörd på 20,3 miljoner ton vilket är en ökning med 26 procent jämfört med förra året. I Italien, Grekland och Portugal håller sig skörden kring samma nivå.

Råg minskade 18 procent

Ser man till EU som helhet är det framför allt vad gäller råg som man har de procentuellt sett mest minskande skördarna. EU:s rågskörd har minskat med 18 procent och det hänger tätt samman med att den mesta rågen odlas i Nordeuropa.

LÄS MER: Stort europeiskt skördetapp

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Till toppen