Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 2 februari 2018

Nordic Sugar flyttar från Arlöv

Sockerproducenten Nordic Sugar planerar att stänga sin fabrik i Arlöv och i stället samla hela den svenska produktionen i Örtofta i Eslövs kommun. Föreningen Svenska Betodlarna applåderar förändringen.

 Svenska Betodlarna är nöjda med förändringen.
Svenska Betodlarna är nöjda med förändringen. FOTO: Per-Olof Stoltz

Nordic Sugar är sedan 2009 en del av den tyska koncernen Nordzucker. Företaget har gjort en studie av hur strukturen i Sverige kan förändras för att stärka konkurrenskraften.

– Vi ser att vi kan göra effektivitetsökningar och kostnadsbesparingar. Bakgrunden är också att EU:s marknadsordning för socker upphörde den 1 oktober i fjol, vilket innebar att kvotsystemet, minimipriset och exportrestriktionerna försvann, säger Katarina Silfversparre, VD för Nordic Sugar, till Land Lantbruk.

– Marknaden har blivit mycket mer snabbrörlig. Just nu finns det globalt ett överskott på socker och därmed låga priser. Vi gör det här för att ha en stark svensk sockerproduktion i framtiden.

Investera 1 miljard

Styrelsen för Nordic Sugar har ännu inte fattat det formella beslutet att flytta all verksamhet i Arlöv till fabriken i Örtofta, men inriktningen ligger fast. Produktionen i Arlöv ska fortsätta under övergångsperioden.

Företaget kommer att ansöka om bygg- och miljötillstånd för den planerade expansionen i Örtofta. Avsikten är att under de kommande fyra åren investera omkring 1 miljard kronor i anläggningen där.

– Cirka 430 miljoner kronor kommer att användas för att modernisera själva sockerhuset och produktionen där medan ungefär 550 miljoner satsas på att bygga en ny specialsockerfabrik och ett höglager, säger Katarina Silfversparre.

Färre anställda

Fabriken i Arlöv har raffinerat socker sedan 1869 och har i dag cirka 150 anställda. Ungefär lika många arbetar vid anläggningen i Örtofta.

Nedläggningen i Arlöv kommer att föra med sig en minskning av antalet anställda, men Katarina Silvfersparre kan inte närmare precisera hur stor den blir.

– Vi kommer inte att behöva göra några uppsägningar Det blir nya tjänster i Örtofta och sedan har vi en stor generationsväxling under de här fyra åren med många personer som går i pension, säger hon.

Positiv till planerna

Jacob Bennet är ordförande för Svenska Betodlarna, vars omkring 1 400 medlemmar är leverantörer till Nordic Sugar. Han är odelat positiv till planerna på ny struktur.

– Att man satsar en miljard i Örtofta bär respekt med sig. Det visar att Nordic Sugar verkligen tror på den svenska betodlingen. Vi har känt till att de har en stor investeringsplan, men inte något närmare om innehållet i den, säger han.

”I Europatopp”

– Örtofta har en fantastisk placering mitt i odlingsområdet. Anläggningen ligger redan i dag i topp i Europa.

Omkring 80 procent av Nordic Sugars produktion säljs till livsmedelsindustrin medan resterande 20 procent köps av konsumenterna via dagligvaruhandeln under varumärket Dansukker.

Relaterade artiklar

Till toppen