Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 16 november 2018

Norge förlänger tullfriheten på foder

Hittills i år har det norska lantbruket importerat 60 000 ton grovfoder. Nu förlänger den norska regeringen tullfriheten till den sista mars nästa år. Trots de mycket högre foderpriserna i Norge behåller svenska bönder behåller sitt foder själva.

 Svenska bönder behåller sitt foder själva.
Svenska bönder behåller sitt foder själva. FOTO: Gunnar Gullander

Priset på hö kan ligga på hela fem norska kronor per kilo, klart mycket högre än i Sverige. Men hittills kommer 80 procent av halmimporten från Danmark. Den svenska foderexporten är därmed en droppe i havet – cirka 5-6000 ton. Sverige producerar normalt omkring två miljoner ton kraftfoder varje år.

Ökning av import av hö

Hittills i år har 60 000 ton grovfoder importerats till Norge. Fram till augusti har det importerats 24 000 ton hö, enligt norska Lantbruksdirektoratet. Det är en ökning jämfört med förra året, då det importerades 18 000 ton för hela året.

Förlänger tullfriheten

För att motverka foderkrisen hävde Norge tullarna på foder under sommaren. Nu har den norska regeringen beslutat att förlänga tullfriheten för import av hö och halm till Norge till och med den 31 mars 2019.

Tullfriheten förlängs eftersom det är stor osäkerhet om hur mycket mer foder som behövs importeras av det hårt torkdrabbade norska lantbruket, olika landsdelar har olika behov.

LÄS MER: Här står sågspån på kornas meny

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Till toppen