Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 5 september 2018

Norrmejerier höjer mjölkprisersättningen

Sommaren var en tuff period för många lantbrukare. Som ett stöd höjer nu Norrmejerier mjölkersättningen till mjölkbönderna.

 För en liter konventionell mjölk får nu Norrmejeriers bönder 374 öre.
För en liter konventionell mjölk får nu Norrmejeriers bönder 374 öre. FOTO: Norrmejerier

Norrmejeriers styrelse har beslutat att från 1 november höja ersättningen till 374 öre/kg mjölkråvara till konventionella mjölkgårdar och 474 öre/kg till ekologiska gårdar. Det är en höjning med 30 respektive 10 öre.

– Det här är ett nödvändigt beslut till norrländska mjölkbönder som kan underlätta i planeringen fram till nästa sommar för djuren och den egna gården, säger Norrmejeriers kommunikationsansvariga Mariann Holmberg i ett pressmeddelande.

Sämre skördar på grund av den torra sommaren har gjort att många lantbrukare förväntar sig stora kostnadsökningar för spannmål, kraftfoder, högre pris på el, drivmedel och en hög drivmedelsskatt. Det slår hårdare i en region med långa avstånd och resultatet är att en del överväger att dra ned på antalet djur. För Norrmejerier skulle det kunna leda till minskad tillgång till mjölk vilket har föranlett beslutet att höja ersättningen.

Att ökningen på ekologisk mjölk är mindre är en anpassning till efterfrågan av på ekologiska mejeriprodukter och tillgången på ekologisk mjölk.

LÄS MER: Norrmejeriers ordförande omvald

Relaterade artiklar

Till toppen